Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: ABD ile yeni bir süreç başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: ABD ile yeni bir süreç başlatıyoruz

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Vilnius’ta ABD Başkanı Biden bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turu gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz” dedi. Biden ise İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda yürüttüğü diplomasi için Erdoğan’a teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüştü: ABD ile yeni bir süreç başlatıyoruz

Güldener Sonumut / VILNIUS- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. Erdoğan, “Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turu gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz” dedi. Biden ise “5 yıl daha birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında dün çok sayıda liderle ikili temaslarda bulundu. Aile fotoğrafı çekimi sırasında Biden ile bir süre ayaküstü sohbet eden Erdoğan, dün akşam zirvenin yapıldığı LITEXPO Sergi ve Fuar Merkezi’nde Biden ile kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

‘Isınma turları’

1 saat 15 dakika süren görüşmenin basına açık kısmında konuşan Erdoğan, “Görevime yeniden seçilmem dolayısıyla aradığınız ve ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Stratejik mekanizma kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği kanaatindeyim. Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turları gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Tabii benim için bu yeni süreç beş yıllık bir süreç, şimdi sizde de seçim hazırlıkları var. Bu seçim hazırlıklarıyla birlikte şimdiden başarılar diliyorum” dedi. Biden ise temennisi için Erdoğan’a teşekkür ederek, “Önümüzdeki beş yıl içinde sizinle bir araya gelmek için sabırsızlanıyorum” ifadesini kullandı. Biden, görüşme öncesi yaptığı açıklamada Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün TBMM’ye sevk edileceği açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan’a İsveç ile ilgili yürüttüğü diplomasi ve gösterdiği liderlik için teşekkür eden Biden, Vilnius’taki zirveyi ‘tarihi’ olarak niteledi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter’dan yaptığı açıklamada da “NATO Liderler Zirvesi marjında ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizde ikili ilişkilerimizi ve güvenlik alanındaki iş birliği imkânlarımızı ele aldık. Temaslarımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Türkiye ve ABD arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler, güvenlik alanındaki iş birliği imkanları ve bölgesel konular ele alındı” denildi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’dan da “Başkanlar, stratejik mekanizmadaki son tartışma turunu memnuniyetle karşılayarak savunma ve ekonomik öncelikler hakkında görüş alışverişinde bulunarak ikili iş birliğini güçlendirme çabalarını ele aldı. Ayrıca, Ukrayna’ya verdikleri kalıcı destek ve Ege’de istikrarı korumanın önemi dahil olmak üzere, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel konuları tartıştılar” açıklaması yapıldı.