Gündem ‘Önceliğimiz Gazze’de ateşkesin sağlanması’

‘Önceliğimiz Gazze’de ateşkesin sağlanması’

22.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir’de mevkidaşı Tebbun ile ortak basın toplantısında konuştu. İsrail’in saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmediklerini belirten Erdoğan, “Önceliğimiz Gazze’de kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların bölgeye intikalidir” dedi.

‘Önceliğimiz Gazze’de ateşkesin sağlanması’

CEZAYİR DHA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un davetine icabetle Cezayir’e geldi. Erdoğan’ı, Huari Bumedyen Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Tebbun karşıladı. Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki ülke arasında iş birliği için mutabakat metni imzalandı. İki lider, daha sonra ortak basın toplantısında görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

13 ANLAŞMA: Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’mizin ilk toplantısını geçtiğimiz sene Ankara’da yapmıştık. Ziyaretimde değerli kardeşimle birlikte Konseyi’mizin ikinci toplantısına başkanlık ettik. Verimli görüşmeler gerçekleştirdik. 13 imza attık, Türkiye ve Cezayir için hayırlı olsun. Önümüzdeki dönemde de ticaretten enerjiye, çevreden kültüre, ilişkilerimizin tüm veçhelerinde atılabilecek ilave adımlar konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz. Geçen yıl 5,3 milyar dolarla rekor kıran ticaret hacmimizin bu sene sonunda 6 milyar doları yakalamasını bekliyoruz. Kardeşim Tebbun’la belirlediğimiz 10 milyar dolar ticaret hacmine de gayretlerimizi artırarak inşallah kısa zamanda ulaşacağız.

GÖÇE ZORLAMAK BARBARLIKTIR: Tebbun ile Filistin’de yaşanan insani dramı da konuştuk. Cezayir, Filistin davasına en güçlü ve en samimi desteği veren ülkeler arasında yer alıyor. Filistin meselesinde Cezayir’in kararlı duruşunu takdir ediyoruz. Toplu cezalandırmaya dönüşen ve savaş suçu teşkil eden İsrail saldırılarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hastane, ibadethane, okul, her koşulda koruma altında olması gereken mekanların hedef alınması, halkın göçe zorlanması vicdansızlıktır, barbarlıktır. Önceliğimiz Gazze’de kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz şekilde bölgeye intikalidir.

Haberin Devamı

FİLİSTİN DEVLETİ KAÇINILMAZDIR: Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesisi mümkün değildir. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin tesisi artık kaçınılmazdır. Bu doğrultuda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İsrail ve Filistin’in üzerinde mutabık kalacağı adil bir barışın uygulanmasında bölge ülkeleriyle birlikte garantör olarak elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu açıkladık.

REHİNELER İÇİN ÇALIŞMA: Şu anda rehinelerin iadesiyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Gerek Dışişleri Bakanım gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanım Katar’la müşterek bir çalışma içerisinde süreci devam ettiriyorlar. Temennimiz odur ki bir an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz ve beklentilerimiz buralarda olumlu neticeler almak.

Haberin Devamı

‘Temennimiz bağımsız Filistin’

Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun da konuşmasında şunları kaydetti: “Özellikle Gazze’de yaşanan insanlık trajedisi ve siyonist İsrail’in insanlık suçlarına ve bunun yansımalarına değindik. Filistin halkını başkenti Kudüs olan 67 sınırları içinde kurma hakkını ifade ettik. Sistematik saldırılara, soykırıma karşı olduğumuzu beyan ettik. Bu kınamanın acil eylemle birlikte yerleşim yerlerinin genişlemesine engel olacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirttik. Gazze’deki soykırım sorumlularının yargılanmalarının altını çizdik... Tüm temennimiz Filistinlilerin bağımsız devletlerine kavuşması.”

LNG Anlaşması 2027’ye uzatıldı

Cezayir’den sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikine yönelik imzalanan anlaşmanın süresi 2027 yılına uzatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cezayir ziyareti kapsamında gerçekleşen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi İkinci Toplantısı’na katıldık. Toplantı sonrasında BOTAŞ ile Cezayir ulusal petrol ve doğal gaz şirketi SONATRACH arasında atılan imzalarla iki ülke arasında 1988 yılından beri devam eden LNG ithalat anlaşmasının süresini üç yıl daha uzattık. Bu süre içerisinde Türkiye Cezayir’den yıllık 4,4 milyar metreküp LNG almaya devam edecek. Bu tarihi anlaşmanın uzatılmasına dair ortaya konulan irade taraflar arasında köklü iş birliğini daha da güçlendirerek geleceğe taşıyacaktır” açıklamasında bulundu.