Hamilelik Hamilelikte stresten uzak durmanın yolları!

Hamilelikte stresten uzak durmanın yolları!

08.06.2009 - 16:56 | Son Güncellenme:

Hamilelikte büyük bir değişim geçiren anne adayı bu süreçte güzel duyguların yanında olumsuz duygular da yaşıyor.

Hamilelikte stresten uzak durmanın yolları

Bu olumsuz duyguların nedenleri  değişen hormonlar, kişilik özellikleri ve bazı  çevresel bazı faktörler olabilmektedir.

Haberin Devamı

Anne adayı ilk günden itibaren bebek sahibi olmanın mutluluğunu  yaşarken “iyi bir anne”  olmaya  yeterli düzeyde hazır olup olmadığının endişesini  taşıyabilir .  “ Bebeğime iyi bakabilecek miyim? Bebeğimi sağlıklı bir şekilde büyütebilecek miyim?” gibi  düşünceler bir stres faktörü olarak anneyi meşgul edebilir. Bu dönemde eşinden yeterli desteği alabilen anne adayı bu endişelerini eşi ile  paylaşarak  rahatlayabilir. Bu duyguların bastırılması , ertelenmesi hamileliğin ilerleyen haftalarında daha olumsuz etkiler yaratabilir. Anne olmaya  kendisini  hazır hissedebilmek için annelik – bebek bakımı – bebek psikolojisi ile ilgili yayınlar okuyabilir, psikologlar ve çocuk doktorları ile iletişime geçebilir. Böylelikle  ilerleyen her haftada annelikle ilgili olarak kendisine daha fazla güven duyacaktır.

Haberin Devamı

Hamilelikte değişen vücuduna uyum sağlamakta güçlük çeken anne adayları da vardır. Eldeki şişmeler, mide bulantıları,  büyüyen karın ve alınan kilolar moral bozabilmektedir.  Hem bebek sahibi olmak hem de eskisi gibi olmayacak bir bedeni kabul edebilmek . Birbirine zıt olan bu iki duyguyu  yaşayan anne adayı  stres yaşayabilmektedir.

Stres; hamilelik süreci için oldukça riskli bir durumdur.  Çünkü  yaşanan stresel faktörler  bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Yapılan bazı çalışmalar yüksek orandaki stresin erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini arttırdığını göstermektedir. Bebeğini sağlıklı  beslemek için yeterli besinleri almak ve buna bağlı oluşan kiloları kabul edebilmek önemlidir. Doktorunun önerdiği yürüyüş, yüzme vb gibi  aktiviteleri düzenli olarak uygulamak, kendini eve kapatmadan sosyal yaşantıya devam edebilmek bu süreçte yaşanabilecek stres düzeyini azaltmada önemli bir etkendir. Anne adayı; yeni bedeni ile eşinin   kendisini seveceği ve beğenebileceği düşüncesini kabul edebilmelidir.

Hormonel değişimlere ve çevresel faktörlere  bağlı olarak sinirlilik ve ağlama nöbetleri görülebilir. Depresyon ve anksiyeteye bu dönemde sıklıkla rastlanır. Özellikle de hamilelik sürecinde çalışan, aile çatışmaları olan anne adayında bu belirtiler daha fazla gözlenebiliyor. Bir çok evlilik bu süreçte büyük yaralar almaktadır. Bu nedenle  tartışmaya yol açan neden her ne olursa olsun eş bu konuda anlayışlı olmayı başarabilmeli, anne adayı da gevşeme teknikleri ile öfkesini kontrol etmeye çalışmalıdır. Bu dönemde kendine zaman ayırabilen, olumsuz düşüncelerini kontrol edebilen, doktorunun önerdiği şekilde düzenli egzersiz yapan, hamile olmanın keyfini çıkaran anne adayı stresten daha kolay bir şekilde uzaklaşabilmekte ve sorunların üstesinden gelebilmektedir.

Haberin Devamı

Riskli bir hamilelik süreci geçiren anne adayının stres düzeyi oldukça yüksektir . Öfke vb diğer olumsuz duygularını kontrol altına alması oldukça güç olduğundan bu dönemde çevresel desteğin ve anlayışın  fazla olması çok önemlidir.  Gerginliği arttırabilecek her türlü etken yakınları tarafından kontrol altına alınmalı ve bir psikolog  desteği için gerekli  başvuru yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Bebeğin sağlığı ile ilgili endişeler hamilelik süresince devam etmektedir. Bu düşüncelerin belli bir düzeyde olması oldukça doğaldır. Gün içerisinde  bu düşüncelerin sürekli olması, artarak devam etmesi  ve sosyal yaşamı olumsuz düzeyde etkilemeye başlaması stres düzeyini arttırarak hamilelik sürecine zarar vermektedir. Bu durumda anne adayı stres düzeyini kontrol altına almak için dikkatini  bedeninden uzaklaştırmalı ve kendisine ilgilenecek başka şeyler yaratmalıdır. Örneğin; keyif alabileceği sosyal toplantılar düzenleyebilir, müzik eşliğinde yürüyüşler yapabilir .

Hamilelik Sürecinde Stres Yaşayan Anne Adaylarına Öneriler

- Endişe yaşadığı her duygu ve düşünceyi doktoru ile paylaşarak gerekli bilgileri edinmelidir.

- Anne olan her kadın gibi kendisinin de yaşayarak ve bilgilenerek anneliği öğrenebileceğini kabul etmeli, kendine güvenmelidir.

- Çevresel desteğin sağlanması için eşi ve yakınları ile duygu , isteklerini  ve beklentilerini paylaşmalıdır.

- Anne adayı sağlıklı beslenerek,  yeterli düzeyde uyku uyuyarak  ve dinlenerek stresi daha iyi bir şekilde kontrol altına alabilir.

Haberin Devamı

- Kendisine zaman ayırmalı , onu üzecek kişi ya da olaylardan uzak durmaya çalışmalıdır. Bazı kişilik özelliklerine sahip olan anne adayları bilinçsiz de olsa stresel ortamları kendileri de yaratabilmektedir.

- Gevşeme tekniklerini  kullanmalıdır. ( nefes alma ve kasları dinlendirme egzersizleri )

- Doktorunun kendisine önerdiği egzersizleri  düzeli olarak yapmalıdır.

- Gün içinde bebeği ile baş başa kalarak onu sevdiğini ifade eden konuşmalar yapmalıdır.

Psikolog Eda Gökduman
www.edagokduman.com

Yazarlar