Editörün Seçtikleri Açlık tehlikesi kapıda

Açlık tehlikesi kapıda

31.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Açlık tehlikesi kapıda

Açlık tehlikesi kapıda


Utku Çakırözer Ankara


Başkent Tiran'dan göç dalgasını dikkatle izleyen Türkiye'nin Arnavutluk Büyükelçisi Ahmet Ökçün, Yugoslav - Arnavutluk sınırının mayınlı olması nedeniyle Kosovalılar'ın uzun bir yol katederek Karadağ bölgesi üzerinden Arnavutluk'a geçtiğini belirtti.
Göç dalgasının giderek arttığını kaydeden Ökçün, "Arnavutluk'un bu yükü kaldırması çok zor" dedi. Ökçün Kosova'daki son durumu şöyle anlattı:

Akın akın geliyorlar

"Etnik temizliğin değişik örnekleri uygulanıyor. İnsanları açık açık göçe zorluyorlar. İnsanlar akın akın Arnavutluk'a geliyor. Pazar sabahı Başbakan yardımcısıyla görüştüğümde, o ana kadar toplam 10 bin Kosova'lı gelmişti. Öğleden sonra 15.00'te Cumhurbaşkanı bu rakamın 20 bin olduğunu açıkladı. Pazartesi günü öğlen saatlerinde bu rakamın 60 bini bulduğu bildirildi.

Açlık tehlikesi

Arnavutluk'un nüfusu 3 milyon 200 bin. Göç edenlerin sayısı 100 bine ulaşsa, nüfusun yüzde üçü demektir ki, bu da onlar için çok büyük bir oran. Altından kalkamazlar. Şu an için yok ama ileride açlık ve barınmadan doğacak hastalık tehlikesi muhtemeldir.

Zorlu yolculuk

"Yugoslavya'yla Arnavutluk sınırı mayın döşeli. Kosovalılar bu yüzden, başka bir bölgeyi baştan başa geçerek Karadağ üzerinden Arnavutluk'a giriyor. Ama hiç belli olmaz, Kosovalılar bir an önce bölgeyi boşaltsın diye, bugünlerde Sırplar, kendi döşedikleri mayınları bile sökebilir.
Türkiye'den Arnavutluk'a dört kamyon yardım yola çıktı. Sekiz kamyon daha yükleniyor. Belki bir de uçak kaldırılacak ama hava sahası şu anda kapalı. Yiyecek, ilaç, battaniye ve çadır ağırlıklı bir yardım bu."



Yazarlar