Editörün Seçtikleri Afif Jale taşları

Afif Jale taşları

06.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Afif Jale taşları

Afif Jale taşları

       TÜRK Tiyatrosunun dev isimleri Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen "Afife Tiyatro Ödülleri 1998 Ödül Töreni"nde biraraya geldi. Halk Sigorta'nın desteği ile Türk - Müslüman ilk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale adına düzenlenen ve Türk Tiyatrosunun "Oskar"ı olarak kabul edilen törene ilk dünya güzelimiz Keriman Halis Ece, ilk opera sanatçımız Semiha Berksoy ve ülkemizin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen onur konuğu olarak katıldı.
       Muhteşem gecede Jale, Ece ve Berksoy'un yanısıra Halide Edip Adıvar ile köyden seçilen ilk kadın milletvekili Satı Kadın'ın yaşam öyküleri kısa metrajlı filmlerle gösterildi. Aramızdan ayrılan sanatçılar için rol arkadaşları sahneye beyaz güller bıraktı.
       Gece, Haldun Dormen'in konuşması ile açıldı. Dormen, seçici kurul da yer alan Can Kıraç'ı "İş adamı, yazar ve gizli şovmen" olarak takdim etti. Töreni sunan Korhan Abay'da konuşmasını "Rating'i yüksek olmayacak bir ödül töreninde birlikteyiz. Buradaki hiç kimse Reha Muhtar'ın programına konuk olamayacak. Savaş Ay, Orhan Abi'sine gösterdiği itinayı göstermeyecek. Sadettin Teksoy parmağını gözümüze sokmayacak. Cem Özer ise canlı telefon bağlantısı ile buraya bağlanmayacak. Bu gece Kuştepe, Ratingtepe ve Gültepe ahalisinin pek ilgisini çekeceğe benzemiyor. Onurlu bir toplumun kaçakçıları ve haydutları ile değil sanatçıları ile gurur duymasını özleyen insanlar hoş geldiniz" sözleri ile açtı ve uzun uzun alkışlandı. Abay, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın yoğun programı nedeni ile ödül törenin katılamayacağını belirttiği telgrafı okuduktan sonra çok sayıda sanatçı bakanı protesto etti.
       Ödül töreninde duygusal anlar yaşandı. Macide Tanır'ın Suna Pekuysal'a, Müşfik Kenter'in Yıldız Kenter'e ödülünü verirken oluşturduğu tablo dakikalarca ayakta alkışlandı.

       Efekt: Hitay Daycan (Derya Gülü)
       Işık Tasarımcısı: Önder Arık (Bir Casusa Ağıt)
       Sahne Müziği: Kutsi Erguner (Simyacı)
       Giysi Tasarımcısı: Sevim Çavdar (Balkon)
       Sahne Tasarımcısı: Duygu Sağıroğlu (Simyacı)
       Komedi ya da Müzikal (Kadın): Suzan Aksoy (Eski Çamlar Bardak Oldu)
       Komedi ya da Müzikal (Erkek): Metin Serezli (Bu Filmi Görmüştüm)
       Yardımcı Kadın Oyuncu: Derya Alabora (Balkon)
       Yardımcı Erkek Oyuncu: Tuncer Kurtiz (Çok Tuhaf Soruşturma)
       Kadın Oyuncu: Tilbe Saral (Alacaklılar)
       Erkek Oyuncu: Genco Erkal (Simyacı)
       Yönetmen: Başar Sabuncu (Balkon)
       Prodüksiyon: Balkon (Tiyatro Stüdyosu)
       Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü: Suna Pekuysal (Lüküs Hayat)
       Cevat Fehmi Başkurt Özel Ödülü: Selim İleri (Allahaısmarladık Cumhuriyet)
       Muhsin Ertuğrul Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Yıldız Kenter (Maria Callas)




Yazarlar