Editörün Seçtikleri Altın madalyalı ALTIN MAKAS

Altın madalyalı ALTIN MAKAS

03.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

23 yılda 350 erkeği kadına çevirerek ‘altın makas’ lakabını alan Doktor Özkan, Genelkurmay’ın verdiği bir üstün hizmet madalyasının da sahibi

Altın madalyalı ALTIN MAKAS

Altın madalyalı ALTIN MAKAS

23 yılda 350 erkeği kadına çevirerek ‘altın makas’ lakabını alan Doktor Özkan, Genelkurmay’ın verdiği bir üstün hizmet madalyasının da sahibi

GÜLAY FIRAT İstanbul

Ünlü sünnetçi Kemal özkan ile aynı soyadı taşıması tamamen bir tesadüf... Ancak, kısmen de olsa ‘benzer’ bir alanda iş yapıyor! Plastik Cerrah Dr. Harun Özkan, Kemal özkan’dan birkaç adım daha ‘ileri giderek’ 1987’den beri ‘cinsiyet değiştirme’ ameliyatları gerçekleştiriyor.
Bugüne kadar ‘altın makasıyla’ 350 kadar erkeği kadına dönüştüren Özkan’ın alışılmışın dışında bir geçmişi de var. Yunanistan, Singapur, Belçika, İspanya ve Almanya’dan hastaları olan Özkan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda, Cerrahi Hastane Baştabibi ve Çıkartma Birlikleri Sorumlu Cerrahı olarak görev yaptı, özverili çalışmalarıyla Genelkurmay Başkanlığı’ndan ‘Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası’ aldı.

Ameliyatın şartları var!
Özkan, her geleni ameliyat etmiyor. 18 yaşını aşmış, ‘en az 2 yıl toplum içinde kadın giysileriyle yaşamaya adapte olmuş’ kişiler olmaları gerekiyor. Akli dengesi bozuk, kimsesiz ve uyuşturucu bağımlısı olanlar ise değerlendirme dışında tutuluyor.
Türkiye’de 2 binin üzerinde transseksüel bulunduğunu belirten Özkan, "Hasta, hormonel, cerrahi ve psikolojik açıdan, ameliyat öncesi ve sonrası, karşı cinsin kişiliğini benimsemiş oluyor" diyor.
Ameliyat öncesinde bir dizi operasyon uygulanıyor. Erkeksi kaşlar geriliyor, burun düzeltiliyor, sert çene yumuşatılıyor, göğüslere silikon takılıyor. Hastanın isteğine göre çarpık bacaklar düzeltiliyor, popoya kadın kalçası şekli verilip kalın bel inceliyor. 2-3 yıl süren operasyonlar sonrası erkekler, bambaşka bir vücuda sahip oluyor.

Kadınlığa adım adım
Son operasyon da 3 saat sürüyor. Özkan, bu ameliyatı şöyle anlatıyor: "Vajina yapımında penis derisini kullanıyorum. Penisin derisi sıyrılıyor, idrar yolu ayrılıp, kısalıyor. Penis derisi vajina olacak şekilde içeri yerleştiriliyor, deri fazlalıklarından vajina dudağı yapılıyor. Hasta ameliyattan 15 gün sonra sekse başlayabiliyor."



YAŞAM














Yazarlar