Editörün Seçtikleri Amerikalı'nın Osmanlı düşü

Amerikalı'nın Osmanlı düşü

21.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Amerikalı'nın Osmanlı düşü

Amerikalının Osmanlı düşü

       AİLESİNİN kökeni Osmanlı padişahlarından 2. Mahmut'un annesi Fransız asıllı Nakşidil Valide Sultan'a uzanan Amerikalı işadamı Edward Bakewell'ın vasiyeti üzerine ABD'de bir Osmanlı bahçesi kurulacak.
       Osmanlı kültürünü yansıtacak bahçe için maddi destek arayan işadamının oğlu Anderson Bakewell, babasının bıraktığı 1.5 milyon dolar yetmeyince 2 milyon dolar daha bulmak için Türkiye'ye geldi. "Osmanlı öyküleriyle büyüdük" diyen Bakewell projenin öyküsünü şöyle anlattı:
       "1993'te ölen babamız ABD'de bir kültür bahçesi yaptırmamızı vasiyet ederek 1.5 milyon dolar miras bıraktı. Korsanlarca kaçırıldıktan sonra 1. Abdülhamit'in haremine girerek 2. Mahmut'u dünyaya getiren Nakşidil Valide Sultan'la akrabalık bağımız bulunduğu için Osmanlı bahçesi yapmaya karar verdik.
       Nakşidil Valide Sultan'la ilgili anıları, babamızdan sürekli dinliyorduk. Bahçenin mükemmel olması için için 3.5 milyon dolarlık bir proje yaptırdık. 2 milyon dolarlık farkı temin edebilmek için Türkiye'ye geldim. İşadamlarından ve Kültür Bakanlığı'ndan destek bekliyorum."

       Bakewell, Osmanlı bahçesiyle, hayranlık duydukları Osmanlı ve Türk dünyasını, Amerikan halkına tanıtmayı hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu:
       "Günümüz Türkiyesi'nde bile Osmanlı evleri ve bahçesi geleneğinin yok olduğunu görüyoruz. Biz bunu ABD'de yaşatmak istiyoruz. Kardeşim ve ben, Osmanlıyla ilgili öykülerle büyüdük. Projenin mükemmel olmasını, Amerikan halkının Türkiye ve Türk sanatı hakkında bilgi sahibi olmasını arzuluyoruz. Bu bahçe tamamlandıktan sonra, proje devamlılık taşıyacak ve eğitim amaçlı kullanılacak."

       Bakewell ailesiyle akrabalık ilişkisi bulunan ve Martinik Adası'nda yaşayan Rivery ailesinin üyesi Aimee de Rivery (Nakşıdil Valide Sultan), Fransa'da bir manastırda eğitim gördü. Ülkesine dönerken Cezayirli korsanlarca kaçırılan Rivery, Osmanlı Sarayı'na getirilerek 1. Abdülhamit'in haremine girdi. Oğlu 2. Mahmut padişah olunca 1808'de Nakşidil Valide Sultan adını aldı. Osmanlı Sarayı'na getirdiği yeniliklerle tanınan Nakşidil Valide Sultan, 1818'de öldükten sonra Fatih Camii yakınlarında inşa ettirilen barok tarzı mezarlığa gömüldü.

       DÜNYACA ünlü Missouri Botanik Bahçesi içinde yarım hektarlık alan üzerine yapılacak bahçenin projesini ABD'de yaşayan Türk mimar Fazıl Sütçü çizerken, tarihi konseptini annesi Bursalı bir Rum olan Dr. Nikos Stavroulakis hazırladı. Türkiye'de bile benzeri olmayan Osmanlı bahçesinin ana bölümü 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinde bir ahşap köşk olacak. Köşkte, tarihi minyatür ve eşyalar yer alacak. Osmanlı bahçelerinin geleneksel özelliği olan havuz ve fıskiyelerin de yer alacağı bahçede, yabani bitkilerden oluşan bir de "vahşi bahçe" bulunacak. Gül bahçesi, Osmanlı mutfağında yer alan sebze ve bitkiler, leylaklar, ağaçlar da bahçede yer alacak. Türk izlerini taşıması için Türkiye'de adeta lego gibi parça parça yapımı tamamlanacak olan köşk ve bahçe, gemilerle ABD'ye taşınacak.



Yazarlar