Stil AMY Unutulmayacak

AMY Unutulmayacak

15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Biz onu Caz'ın en güçlü seslerinden biri olarak tanıdık. Özel yaşantısının sahne hayatını büyük ölçüde etkilediği dönemde aslında dinlenmekten başka çıkar yolu yok gibi gözüküyordu.

AMY Unutulmayacak

Yeni şarkılar yapıyor, müzik hayatına başarılı bir şekilde devam ediyordu. Ancak bir zaman sonra edindiği şöhretin bunalımına girdiğini düşünenleri haklı çıkardı. Topluluklara güçlü sesi ile örnek gösterilen Winehouse, aynı başarıyı özel hayatında sağlayamadı. Birbire ardına basında çıkan haberlerden, konser iptallerine kadar uzanan ve sonunda talihsizce ölüme giden, hızlı bir hayat yaşadı. Hem bedenine, hem güçlü sesine, hem de kariyerine genç yaşta son verdi.

Haberin Devamı

Trajik hikayesi uzun bir zaman basının ilgisinden kaçmadı. Gizli konser kayıtları, tamamlayamadığı albümü, Fred Perry için tasarladığı koleksiyon ölümünün ardından ortaya çıkmaya başladı.

Onun hikayesi aslında çoğu kitle tarafından Janis Joplin'e benzetiliyordu. Ancak, herkes onun kadar bile yaşamayacağını düşünmüşlerdi, oysa Amy oldukça başarılı işlere imza attı. Fakat, hayatı hakkında verdiği yanlış kararlar onu talihsiz bir sona götürdü.

AMY Unutulmayacak

2007 yılından beri müzik kariyerinde uyuşturucu sebebiyle gerileme olan, basın mensuplarından mehkeme kararı çıkartıp uzak durmaya çalışan Winehouse, ölümünden birkaç ay önce oldukça sağlıklı olduğunu kanıtlar bir şekilde, tüm yaratıcı özelliklerini kullanarak sektöre bir dönüş yapmıştı. Kişisel tarzı ile zamanımızın stil ikonları arasında gösterilen sanatçı, Fred Perry markası için hazırladığı koleksiyonu ile daha neler yapabileceğini kanıtlar nitelikteydi. Çekilen fotoğraflarda oldukça sağlıklı gözüküyor ve yaptığı koleksiyonla kendini özdeşleştiriyordu.

Haberin Devamı

Küçük yaşlarından itibaren ailesindeki müzisyenler sayesinde müzik dünyasının içinde yer alan, 13 yaşında gitarı eline alıp besteler yapan, küçük caz grupları ile turnelere çıkarak kendini kanıtlamaya çalışan ve bir gün dünyanın en iyi isimleri arasına girmekten haberdar olmadan, kendi dünyasında Work Weed Entertainment dergisi'nde yazar olarak çalışan Amy'nin müzik dünyasındaki başarılı başlangıcı, o dönem Londra'daki sevgilisi Tyler James'in şarkı söylediği caz grubunun demo cd'sini bir prodüksiyon şirketine ulaştırması ile gerçekleşti.

Özellkle en büyük başarısı 2003 yılında yayınlanan Frank albümü ile oldu. Sanatçı otoriteler tarafından oldukça güçlü bir sese sahip olduğu için takdir topluyor, önemli müzik festivallerinde yerini alarak gücüne güç katıyor ve platinum satışlı albümü ile de bu başarısını perçinliyordu.

Artık o trademark eyeliner'ı, beehive adı verilen abartılı topuzu ve 50'ler akımından etkilenerek giydiği yüksek belli pantolonları ile bir stil ikonu haline geldi. Basın artık kendisini daha çok takip eder, paparaziler ise magazin kokan bir hareket yakalamak için Amy'le ayrılmaz bir bütün oluşturmaya başladı.

Haberin Devamı

AMY Unutulmayacak

İlgi çekici ve bu kadar yoğun bir hayran kitlesine sahip olmaktan her zaman yakınan Winehouse çok geçmeden erken yaşta gelen şöhretin olumsuz yanlarından etkilenmeye başladı. Uyuşturucu ve alkol artık onun hayatından neredeyse en önemli iki şey olmuştu. Albüm kayıtları aksıyor, özel hayatı ile alakalı problemler yaşıyor, "kötü alışkanlıkları" sebebiyle yapılan yoğun tedavileri geri çeviriyordu.

Uyuştucu kullanmak ve bulundurmak suçundan hapse atılan eşi Blake Fielder'den boşandıktan sonra herkes Amy'nin artık yeniden doğacağını düşünüyordu ancak, beklenen olmadı. Amy daha da içine kapandı, bir dönem evine kapanarak daha ağır uyuşturucular kullanmaya ve alkole daha da bağlanmaya başladı.

Alkol ve uyuşturucu kendisini daha saldırgan hareketlere teşvik ediyor, hızlı kilo kaybı ise artık sağlıksız bir görüntü vermesine sebep oluyordu. Hayranlarından ve arkadaşlarından gelen destekleri geri çeviren sanatçı, büyükannesinin ölümünden sonra artık toparlanamadı. Farklı yıllarda yayınlanan fotoğrafları, artık yitip giden bir genç kızı gösterir nitelikteydi. Güçlü sesi ile kendisine herkes tarafından hayranlık duyulan Winehouse, bir kaç kez ölümle burun buruna geldi ancak, her defasında direnci oldukça güçlü çıktı.

Haberin Devamı

2009 yılında yapmış olduğu bir seyahatin ardından güçlenen, kilo alan ve yeni şarkılar hazırlayarak geri dönen Amy, herkese güçlü olduğunu ispatlamak ister gibi bir televizyon kanalında katıldığı programda uzun süredir uyuşturucu kullanmadığını açıklıyordu. Ancak, çoğu insan kendisine inanmadı.

Daha sonrasında asıl çıkışını oldukça sansasyonel bir durumdayken, Fred Perry ile yaptığı koleksiyon hazırlama fikri ile yaptı. 17 parçalık koleksiyon görselleri yayınlandığında Winehouse'un oldukça başarılı bir işe imza attığı açıktı.

AMY Unutulmayacak

Koleksiyonda tamamen Amy'nin benimsediği 50'ler esintisi hakimdi. Kendine has saçları, elbette eyeliner'ı ile romantik tasarımlarını birleştirerek, zamanımızın entelleketüel kadınlarına yeniden ilham kaynağı oluyordu.

Haberin Devamı

Moda dünyasının bilindik, en güçlü tasarımcılarından Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli bu güçlü kadını sıradışı tarzı ile bir "stil ikonu" olarak gördüklerini açıklamış, koleksiyonlarında çalışırken kendisinden ilham alarak, yarattıkları tasarımları kendisine ithaf ettiler.

Fred Perry koleksiyonu ile sanat ve moda dünyasına geri dönen Amy, kendisini bir stil ikonu olarak görmediği her fırsatta dile getiriyordu. Artık röportaj vermeye başlamış ve daha başarılı işler yapacağını vurguladı.

AMY Unutulmayacak

Ancak yıl 2011'e geldiğimizde herkes onun toparlanmış olduğunu düşünürken, düş kırıklığı yaratan Winehouse, yeniden eski "kötü alışkanlıklarına" dönerek, kariyerini kamçılıyordu. Hayranlarına kötü davranmaya, basında geçimsiz, rahatsız bir kadın olarak anılmaya başlamış ve artık konserlerde kendisine dikkat edemeyecek kadar yitik bir duruma sürükleniyordu.

Şöhretin gösterişli basamaklarını çok hızlı tırmanan ve hiçbir zaman getirdiklerine hazır olmadığını itiraf eden Winehouse, 2011 yılında Sırbistan'da verdiği konser sırasında oldukça bitkin gözüküyordu, hepimizin bildiği gibi Türkiye'ye gelmiş olmasına rağmen sağlık problemleri sebebiyle konsere çıkamadan ülkesine dönmüş, organizatörleri konser tarihini ileri bir zamana almışlardı.

Ancak, geçtiğimiz aylarda bu güçlü ve genç kadın uyuşturucuya ve alkole yenik düşerek aramızdan sessiz bir şekilde ayrıldı. Her attığı adımda takip edilen Winehouse, ani ölümü ile herkesi yaraladı. Ardından çok spekülasyonlar yapıldı ancak, tek gerçek; artık Winehouse yok ve biz bu güçlü sesten mahrum kaldık.  

Yazarlar