Editörün Seçtikleri Belediyeden acize darbe

Belediyeden acize darbe

03.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Belediyeden acize darbe

Belediyeden acize darbe


Belediyeler Darülaceze’ye olan iki trilyonluk birikmiş borcunu ödeyemiyor. Kurum bu nedenle yerel yöneticilerle mahkemelik oldu


       1995 yılında yerel ve merkezi iktidar çekişmesiyle sahipsiz kalan ve gelişim süreci duran Darülaceze, alacaklarını mahkeme yoluyla topluyor. Yasa gereği, eğlence vergisinden elde edilen gelirin yüzde 10’unu Darülaceze’ye ödemek zorunda olan belediyeler, borç batağında oldukları gerekçesiyle, kimsesizlerin payını ödemiyor. Küçük belediyeler, borçlarını öderken, Bakırköy, Beyoğlu, Kadıköy gibi eğlence vergisinden elde ettiği gelir oranı yüksek olan belediyelerden ancak icra takibi yoluyla alacak tahsil edilebildi.
       Darülaceze, Bakırköy Belediyesi’nden alacaklarını tahsil etmek için Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Belediye, karar aşamasında Darülaceze ile masaya oturarak, davadan feragat edilmesi koşuluyla bir protokol imzaladı. 30 Nisan 1999 tarihine kadar olan birikmiş borçların dökümü çıkarıldı. Yaklaşık bir trilyon liralık borç, protokole bağlandı. Protokole göre her ay 100 milyar lira ödeme yaparak borcunu ödeyeceğini taahüt eden Bakırköy Belediyesi, ilk üç taksitten sonra ödemeleri kesti. Darülaceze, ‘alacağımız protokolle sabittir’ diyerek 9’uncu ayda icraya başvurdu.
       Mahkeme cezalandırdı
       Bu kez icra tetkik mahkemesine başvuran belediye, ‘Kesinleşmiş bir borcumuz yoktur’ dedi. Davayı Darülaceze kazandı. Mahkeme, haksız inkardan dolayı Bakırköy Belediyesi’ni, yüzde 40 icra inkar tazminatı ile cezalandırdı. Alacak miktarı yüzde 40 ceza ile birlikte bir trilyon 600 milyar olan Darülaceze, icra takibini devam ettirerek Veliefendi Hipodromu’ndan elde edilen eğlence vergisine el koydurttu. Belediye, kamu alacağının haczedilemeyeceği gerekçesiyle tekrar mahkemeye başvurdu. Mahkeme haciz kararını kaldırınca, Hipodrom’dan alınan eğlence vergisinin yüzde 10’u için Jokey Klübü’ne yazı yazıldı ve yüzde 10’luk payı haczedildi. Jokey Klübü, yasal hak olan eğlence vergisinin yüzde 10’luk payı olan 97 milyar lirayı, 22 Nisan’da Darülaceze hesabına yatırdı. Bu haciz, Bakırköy Belediyesi’ne tebligatla bildirildi. Belediye, tebligatın ellerine geçtiği tarih itibarıyla üç gün içinde itiraz etmezse, acizler yurdu bundan böyle, hipodromdan elde ettiği eğlence vergisinden payına düşen yüzde 10’luk miktarını alacağına karşılık olarak alabilecek.
       Darülaceze yönetiminin valiliğe devredilmesinin ardından müdürlüğe getirilen İstanbul Vali Yardımcısı Ata Aksoy, kuruma ait taşınmazlardan elde edilen kira gelirlerini gerçek seviyesine çıkarmak için mücadele başlatmış, alacakların da peşine düşmüştü. Eğlence vergilerinin yüzde 10’unu Darülaceze’ye vermek zorunda olan İstanbul’daki 36 belediyenin büyük çoğunluğunun, 1994 seçimlerinden bu yana ödeme yapmadığı ortaya çıkmıştı.
       Ata Aksoy, konuyla ilgiliı şöyle konuştu :
       “Darülaceze’de kaynaklar tükenmişti. Belediyelerden iki trilyonun üzerinde alacağımız mevcut. Belediyelerin büyük bir kısmı bugüne kadar payımıza düşen yüzde 10’luk payı hiç ödememiş. Geçmiş döneme ait borçlar ve bundan sonraki payımız için belediyelerle protokol imzaladık. "
       Bahadırlı: Borç bizi de üzdü
       Borçlarını ödemek için Darülaceze ile protokol imzalayan Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı, “Geçmiş dönemlere ait biriken bir borç söz konusu. Borç protokole bağlandı. Bir trilyon borcumuz vardı ve yasal faizleriyle bu borcu ayda 50-100 milyar liralık taksitlerle ödüyoruz" diye konuştu.
       Av. Karagülle: Alamıyoruz
       Bakırköy Belediyesi’nin borcunu ödememekte ısrar ettiğini iddia eden Darülaceze’nin Avukatı Erdoğan Karagülle, “ 99 yılına kadar olan borçların dışında Bakırköy Belediyesi’nin yeni döneme ait 13 aylık borcu da var. Eski alacaklara mukabil olarak ancak, aslında yasal hak olan her ay Darülaceze bütçesine girmesi gereken miktarı tahsil edebildik. Beyoğlu Belediyesi de icra takibi söz konusu olunca protokolle borçlarını taksitle ödemeye başladı" dedi.



Yazarlar