Editörün Seçtikleri Bize şans verin

Bize şans verin

21.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bize şans verin

Bize şans verin

"BİZE şans verin, birlikte oturalım" 1974'den sonra doğanların, savaşı yaşamayanların çoğunlukta olduğu Yeşil Hat buluşmasında en sık duyduğumuz cümle bu oldu.
Ahmet San'ın düşü, Mavi Jean'in sponsorluğu, Birleşmiş Milletler'in himayesi Burak Kut ile Sakis Ruvas'ın şarkılarıyla gerçekleşen 23 yıl sonraki ilk buluşma ülkücü ve Rum fanatiklerin tüm müdahalelerine rağmen olağanüstü coşkulu ve barışçıl gerçekleşti.

* Davetiye sistemi, tek tek isim kontrolü ve fanatik provokasyonlara rağmen 3 bini kişi Taksim sahasını doldurdu. İçeriye giremeyen yüzlerce insan geri dönmek zorunda kaldı. Genel kanı provokasyonlar ve korku yaygınlaştırılmasaydı onbinlerce barışseverin sahayı dolduracağıydı.
* İki yüze yakın gazetecinin görev yaptığı tozlu sahaya adım attığımızda ilk karşılaştığımız bir Rum aile oldu. 50 yaşlarını sürmekte olan Kristos Kalatasis ve eşi hem barış, hem de eski komşularını görme umudu ile gelmişler.
"Çocukluğum, delikanlılığım hep Türk arkadaşlarımla birlikte geçti. Biz hep birlikte yaşadık, yine yaşarız" diyen Bay Kristos Türk ulusuna iyi niyetlerini iletmeyi de ihmal etmedi.
* Rum kesiminden gelenlerin sağ, Türk kesiminden gelenlerin sol ellerine BM damgası vurulurken sahaya girer girmez Rumların hemen Türk kesimine, Türklerin de hemen Rum kesimine doğru koşmaları dikkat çekti.
* Taksim'de gerçek bir kaynaşma yaşandı. Savaşı yaşamamış ve yaşamak istemeyen Türk genci Seit Sayal ile Rum kızı Eleni Pelendridis ön sırada yan yana gelince tanışıp, kucaklaştılar.
* Çok uluslu Barış Gücü silah yerine fener kullandı. Mavi t - shirtleri ve rahat tavırlarına rağmen kimseye göz açtırmayan 400 askeri zor kullanmaya iten tek durum iki ülkücünün kurt işareti yapıp ortalığı karıştırması oldu. İki genç Türk polisine götürülürken askerler tarafından tartaklandı.
* Kıbrıs'taki diplomatlar konsere büyük ilgi gösterdi. Yabancı konsoloslar eşleriyle geldikleri gecede şarkılarada coşkuyla katıldı.
* Liberal Parti Genel Başkanı Nicos Rolandis, Cumhuriyetçi Türk Partisi Başkanı Mehlet Ali Talat ve Toplumsal Kurtuluş Partisi Genel Başkanı Mustafa Akıncı'nın bir arada izlediği konserde her iki kesimden çok sayıda milletvekili vardı.
* Rolandis ve Talat, "Federasyon gerçekleşmeli, karşılıklı taviz verilmeli" görüşünde birleşti. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel temsilci yardımcısı Gustave Feissel: "Gençler karşılaşsın, tanışsın istedik. Federasyon çözümü için çalışıyoruz" dedi.
* Burak Kut ve Sakis Ruvas konserin son bölümünde "Imagine","Come together","Give peace a chance" şarkılarını söylediler. Şarkılara barış gücü askerleri ve diplomatlar da katıldı.
* Konser öncesi saldırıya uğrayan Burak Kut için Mesut Yılmaz özel uçağını gönderdi. Kut ve sevgilisi Demet Şener konser sonrasında hemen Kıbrıs'tan ayrıldılar.

Yazarlar