Dış Mekan Çim tohumu ekimi nasıl yapılır?

Çim tohumu ekimi nasıl yapılır?

11.07.2017 - 11:31 | Son Güncellenme:

Güneşin yüzünü göstermesiyle bahçe mevsimi de açıldı. Bahçenizin yemyeşil bir görüntüye, mis gibi çim kokusuna bürünmesini ister miydiniz? Tabii bunun için çim tohumu ekimi yapmanız gerekecek. Çim tohumu ekimi nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir diyorsanız bütün cevapları bu yazımızda bulabileceksiniz.

Çim tohumu ekimi nasıl yapılır

Bahçesini mis gibi çim kokusuna bürümek, yemyeşil bahçeye kavuşmayı kim istemez ki? Bahçeniz varsa ve hala çim tohumu ekmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. çim tohumu ekmek zannedildiği gibi zahmetli bir iş değildir bir takım püf noktalara dikkat ederek zehmetsiz bir şekilde bahçanize çim tohumu ekebileceksiniz. Çim tohumu ekimi nasıl yapılır sorusu hemen aklınızı kurcalamaya başladıysa açıklamaya geçebiliriz.

Haberin Devamı


İşte çim tohumu ekimi nasıl yapılır sorusunun cevapları…


Çim tohumu ekimi yaparken tabi kii ilk olarak toprağı hazırlamak gerekir. Çimin toprakta tutunabilmesi için toprak verimli hale getirilmelidir.


Çim tohumu ekimi yaparken toprak nasıl hazırlanır?
Toprağınız zayıf ve kumluysa içerisine 7 cm kalınlıkta hayvan gübresi eklemeniz gerekir. Hayvan gübrelerini inek hatta tavuk gübresi bile kullanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirdiğiniz taktirde toprağın verimi artacak çimler daha gür çıkacaktır.
Ancak toprağınız ağr ve killi toprak ise toprağı seyreltmeniz gerekecektir. İçerisine % 70 kum ve % 30 organik madde içeren karışım ilave ederek toprağı o şekilde karıştırıp çim tohumu ekmeye hazır hale getirebilirsiniz. Toprağın üzerindeki atık maddleri çim tohumunu ekmden önce tırmık yardımıyla temnizleyebilirsiniz. Kürek kullanarak toprak seviyesini eşitlemeniz gerekir. Aksi taktirde ektiğiniz çim tohumlarının bir kısmı altta bir kısmı üstte kalabilir.

Haberin Devamı


Kalan taşları temizleyin.Tekrar tırmık yardımıyla toprağın yüzeyini düzeltin.
Bu işlemleri birkaç kere tekrarlayın. Yüzeyde 2 – 3 cmlik ince toprak katmanı olması çok önemlidir. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapılmalıdır. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapılmalıdır. Eğer otomatik sulama sistemi döşenecekse, bu işlem toprak düzeltme işleminden önce yapılmalıdır.


Çim tohumu ekimi nasıl yapılmalıdır?


Ekime hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2’ye 40-50 gr hesabıyla çim tohumları elle veya makinayla ekilir. Homojen bir ekim için tohum sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir. Çim tohumlarının üzeri maksimum 2 cm kalınlığında en az bir yıl yanmış, elenmiş hayvansal gübre veya torf ile kapatılmalıdır. Toprak yüzeyi silindir ile sıkıştırıldıktan sonra sulamaya geçilmelidir. Burada dikkat edilecek en önemli husus kapak olarak kullanılacak torfun tuzlu olmaması ve bitki besin maddeleriyle takviye edilmiş olmasıdır.


Çim tohumu ekimi hangi tarihlerde yapılmalıdır?
Çim tohumu ekimi için Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
Güneyde, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim, Kasım ayları ekim için uygun aylardır. Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.

Haberin Devamı


Tohum miktarı ne kadar olmalıdır?
m²ye 30 – 40 gr arası tohum gerekir.


Çim tohumu sulaması nasıl yapılır?
Yaz aylarında yağmur yağmadığı taktirde sadece akşam saatlerinde yapılan sulamalar yeterli olacaktır. Kışın işe sulamaya hiç gerek yoktur.


Çim tohumu gübrelemesi nasıl yapılır?
Çim alanlarda gübreleme (özellikle ekimden sonra kimyasal gübreleme), sürgün ve kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara dayanım, kardeşlenme, bitkinin yenilenme yeteneği gibi önemli bitki özelliklerinin gelişebilmesi için şarttır. Yılda 2 – 3 defa ( nisan – mayıs – temmuz – eylül dönemi) ağır salımlı gübre kullanılabilir.

Haberin Devamı


Çim biçme nasıl yapılmalıdır?
Çimler, yağışlı zamanlarda hızlı büyürler. Yağışlı dönemlerde, çimleri haftada iki defa biçin. Kurak zamanlarda, 2 haftada bir defa biçebilirsiniz.

Çimleri biçtikten sonra sulamak en doğru yöntemdir. Aksi taktirde çim biçme işlemniz uzun ve uğraşlı olacaktır.
Bahçenizde çim yetiştirmeye karar verdiğinizde, bir çim makinesi almalısınız. Çim makinesi ile çimleri rahatlıkla biçebilirsiniz.

Çimleri beş cm uzayınca biçebilirsiniz. Eğer makine ile biçecekseniz, biçim işlemine başlamadan önce makinenin boyunu ayarlamalısınız. Standart bir kesim için 2.5 cm uygundur.

Çimleri biçmeden önce, biçeceğiniz alanın kuru olup, olmadığına dikkat edin. Islak çim kalıntıları ve toprak makinenin içine zarar verir.

Beraber büyütmeniz gereken bitkiler

Yazarlar