Kendini ve diğer kadınları seven, haklarını korumayı bilen kız çocuğu yetiştirmek

''Kendini seven kız çocukları yetiştirmek'' belki de günümüzde en fazla kullandığımız, hayata geçirmek istediğimiz tanımlama. Ne kadar başarabiliyoruz ? Orası meçhul.. Peki başarmak için atacağımız adımlar var mı? Evet var! O zaman bu adımlara şöyle bir göz atalım..

İlk olarak yapacağımız en önemli şey çocukluktan itibaren kızlara yüklediğimiz sosyal rollerin sadece kadınlara özgü olarak nitelendiren işler olmamasıdır. Mutfak araç ve gereçleriyle uğraşan kızımızı takdir etmeyi bildiğimiz gibi, tamir aletleriyle oynayan, güç oyunlarıyla ilgilenen kızımıza da ilgi göstererek işe başlayabiliriz. Bu, erkeklerin işi veya erkeklerin oyuncağı senin elin incinir demektense ilgilendiği her alana ve her oyuncağa saygı duymak gerekir. Çünkü her kadın bu yaşamda rahatlıkla kendine yetebilir. Güç oyunlarında da, güç gerektiren işlerde de kız çocukları hep var olmalıdır.

Haberin Devamı

Sen kızsın hanım hanımcık olmalısın kalıplarının içine sokmadan, özgürce, eleştirilmeden, utandırılmadan, yargılanmadan yaşamalıdır kız çocukları bu hayatı. Düşünceleri dinlenen, söz hakkı verilen, seçimlerine saygı duyulan kızlar büyümelidir bu dünyada. Öfkesi bastırılmamalıdır kız çocuklarının. ''Kızlar bağırmaz, öfkelenmez'' diyerek yetiştirilmemelidir. Öfkesiyle başa çıkabilme becerileri geliştirilmelidir.

Rahatsız olduğu her insanla arkadaşlığını bitirme hakkı olduğunu, istemediği her dokunuşa her an ''dur'' deme hakkı olduğunu, sevme, sevmeme, vazgeçme hakkı olduğunu anlatın kız çocuklarınıza. Bilimde, sanatta, sporda her alanda yer almaları için destek verin. İş yaşamına dahil olmaları için destekleyin kızlarınızı. Dinlemek için zaman ayırın, beraber vakit geçirin, yürüyüş yapın, kitaplar alıp okuyun. Fiziki görünüşten önce duygularının, düşüncelerinin çok değerli olduğunu anlatın kızlarınıza. O değeri hep hissettirin onlara. Toplum içinde kabul görmek veya bir erkek tarafından sevilmek için susması, devamlı alttan alması, kendi duygularını yok sayması gerekmediğini anlatın kızlarınıza. Tüm bunları yapabilmek için ebeveynler olarak aklınıza anne-baba olma fikri düştüğü andan itibaren kitaplar okuyun, eğitimler alın. Çocuğunuza cinsiyeti sebebiyle değil her şeyden önce bir canlı olduğu için değer verin. Çocuğunuz olma fikri aklınıza düştüğü andan itibaren saygı duyun ona. Rahminize düştüğü, kucağınıza aldığınız andan itibaren onun artık bir birey olduğunu bilerek adımlar atın.

Haberin Devamı

Siz saygı duyun ki, o da saygı duymayı, değer görmeyi ilk olarak evinde öğrensin. Kendini ve diğer kadınları seven, haklarını korumayı bilen kadınlar yetiştirmek istiyorsak bunun bir anda olmayacağını bebeklik döneminden itibaren yaşadığı her anın çok değerli olduğunu , tüm anlarda koşulsuz yanında olacağınızın sözünü verin! Önce kendinize, sonrada kızınıza..

İnstagram: cocukgelisimi.uzm