Aile Çocuk İstismarına Karşı Ebeveyn Bilinçlenme

Çocuk İstismarına Karşı Ebeveyn Bilinçlenme

10.09.2013 - 14:20 | Son Güncellenme:

Seminerde “Çocuklarımızı nasıl koruyoruz?” sorusu tartışıldı

Çocuk İstismarına Karşı Ebeveyn Bilinçlenme

Fikirdenk’in düzenlediği ve unnadó’nun sponsor olduğu “Çocuk İstismarına Karşı Ebeveyn Bilinçlenme Semineri”nde “Cinselliği çocuklarımıza kaç yaşında ve nasıl anlatmaya başlıyoruz?” “Cinsel istismar nedir ve nasıl fark ederiz?” “Fark edildiğinde ne yapılmalı?” ve “Kanunlar ne diyor? Hukuki süreç nasıl işliyor?” gibi sorular tartışıldı. Avukat Ebru Arayan, Avukat Seray Uysal ve Psikolog Pınar Mermer’in konuşmacı olarak katıldığı seminere “İnternet Anneleri” online katılım desteği verdi.

Haberin Devamı

Türkiye’de son on yılda rapor edilen çocuk istismarı sayısı 250 binin üstünde. Ayrıca, dünya suç sıralamasında ülkemiz 3. sırada. En son verilere göre, sadece 2012 yılında Türkiye genelinde çocuklara karşı cinsel istismar için rapor edilen vaka sayısı yaklaşık 19.000. 5–10 yaş arası çocukların yüzde 55'i, 10-15 yaş arası çocukların yüzde 40'ı aile içi istismara maruz kalıyor.Toplum baskısı, aile tepkisi gibi kavramlar yüzünden kayıt dışı olan gerçek sayının ne olduğu ise hiç bilinmiyor.

Psikolog Pınar Mermer konuyla ilgili şunları söyledi: “Cinsellik kültürümüzde bir tabu. Cinsellikle ilgili gerekli bilgiyi almayan çocuklar istismara çok açık oluyor. Ailelerin uzmanlardan ya da konuyla ilgili kitaplardan destek alarak çocuklarını kısa ve net yanıtlarla bilgilendirmeleri önemli. Ayrıca çocuklarınızın sosyal medya hesapları varsa onları kimlerin takip ettiğini kontrol etmelisiniz. Çocuklarda aniden ortaya çıkan alt ıslatma, yalan söyleme, uyku sorunu, tırnak yeme, kabuslar, vb. pek çok durum cinsel istismar göstergesi olabilir. Küçük yaşlardaki cinsel istismar, hayat boyu yaralar bırakabiliyor. İleri yaşlardaki yeme bozukluklarının, cinsel bozuklukların temelinde cinsel istismar yatıyor olabilir. Aynı şekilde, çocuklarıyla ilişkilerinde sıkıntı yaşayan ebeveynler de çocukluklarında cinsel istismara uğramış olabilir.”

Haberin Devamı

Avukat Ebru Arayan ve Avukat Seray Uysal konunun hukuki boyutu konusunda izleyenleri aydınlattı. Ebru Arayan, “Çocukların cinsel istismarı konusunda, bunu yapan kişi bir yetişkin olabileceği gibi daha büyük bir çocuğun daha küçük bir çocuğu tacizi örneklerine de rastlanıyor” dedi ve konuyla ilgili yasal bilgiler verdi.

Seray Uysal ise şunları ekledi: “Yakın akrabalar tarafından gerçekleştirilen cinsel istismar durumunda ceza süresi, eve daha rahat girip çıkılabilmesi dolayısıyla artıyor. Yine de çocukların cinsel istismara maalesef en çok yakınlarından maruz kalabildiğini görüyoruz. Çocukların cinsel istismarı konusuyla açılan davalar, kamu davası kapsamında işlem görüyor. En büyük güçlük olayın ortaya çıkarılması. Bir cinsel istismar şüphesi ya da tanıklığı olan herkesin en yakın savcılığa başvurması çok önemli.”

Yazarlar