Editörün Seçtikleri Çocuklar her yalana kanmıyor

Çocuklar her yalana kanmıyor

23.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çocuklar her yalana kanmıyor

Çocuklar her yalana kanmıyor


Çocuklara sadelik adına gelişigüzel kitaplar yazılıyor


       Ülkemizde yazılan çocuk kitaplarının çocuğu aptal yerine koyduğunu ileri süren Çocuk Yayınları Derneği Başkanı Dr. Fatih Erdoğan, bu alanın sivil girişimlerce denetlenmesini istiyor. Mavi Bulut Yayınları’nın da sahibi olan Erdoğan, 1993 yılında Gülten Dayıoğlu, Prof. Meral Altaş ve Ergin Telci’yle kurdukları derneğin çalışmalarını sürdürüyor.
       Çocuk kitabı yazmak Erdoğan’a göre herkesin harcı değil. Çünkü erişkinlere yazmakla, çocuklara yazmak arasında dağlar kadar fark var. Erdoğan, “Bir defa erişkinlere yazdığınızda okuyucunuzu hesaba katmaz, kendiniz için yazarsınız. Ancak çocuklara yazarken onlar için yazmak zorundasınız. İçten ve yapmacıksız olduğunuzda çocuk hemen anlar" diye konuşuyor. Erdoğan’a göre ülkemizde çocuk kitabı yazanların çoğu çocukları iyi tanımıyor. Ona göre çocuklar için yazan bir yazarın kendisiyle ilgili takıntılarını aşması gerekli. Erdoğan, “Çocuk kitabında sipariş olmuyor. Çocuk hemen farkediyor. Öğretmenlik, çocuklarla ilişki açısından zengin bir malzeme ancak tabii ki yeterli değil. Yine çocuklara yönelik eserler için ‘didaktik olmamalı’ denildi. Bu kez de aşırı sadeliğin ulaşılması gereken uzun soluklu bir menzil olduğu düşünülmedi. Sadelik adına gelişigüzel, sığ kitaplar yazıldı" diyor.
       Dr. Erdoğan okullara gidiyor, çocuklarla sohbet ediyor. Özel okullarda çok güzel kütüphaneler bulunduğunu söyleyen Erdoğan, Yüzyıl Işıl Koleji’nde Yazarlar Kulübü etkinliğini de sürdürüyor.


Yazarlar