Yemek Dağılmayan yaprak sarmasının sırrı pişirmede saklı! Bu şekilde pişince dağılmıyor ve patlamıyor

Dağılmayan yaprak sarmasının sırrı pişirmede saklı! Bu şekilde pişince dağılmıyor ve patlamıyor

31.07.2023 - 17:46 | Son Güncellenme:

Yaprak sarmasının yapılışı kadar pişirmesi de önemli. Dağılmayan ve patlamayan yaprak sarmasının püf noktası.

Dağılmayan yaprak sarmasının sırrı pişirmede saklı Bu şekilde pişince dağılmıyor ve patlamıyor

Yaprak sarması, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bir yemektir. Pirinç, soğan, domates, salça, baharat ve taze otlardan oluşan bir harçla doldurularak hazırlanır. Yapraklar genellikle asma yaprağı ile sarılır, ancak lahana yaprağı veya şalgam yaprağı ile de sarılabilir. Yaprak sarması, genellikle domates sosu ile pişirilir ve yanında yoğurt ile servis edilir. Yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir ve her yaştan insanın severek yediği bir yemektir. 

Haberin Devamı

YAPRAK SARMASI TARİFİ

Malzemeler;

1 büyük soğan

1 demet maydanoz

1 su bardağı pirinç

3 yemek kaşığı nane

Kırmızı toz biber ve karabiber

1 su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası

Tuz

Dağılmayan yaprak sarmasının sırrı pişirmede saklı Bu şekilde pişince dağılmıyor ve patlamıyor

Yapılışı;

1. Adım: Soğanı rendeleyin. 

2. Adım: Daha sonra yıkanmış pirinci ve diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.

3. Adım: Karışımın bol zeytinyağlı olmasına dikkat edin

4. Adım: Salamura yaprakları birkaç dakika suda kaynatın.

5. Adım: İç harcından alıp tek tek sarın ve tencereye dizin.

6. Adım: Üstüne sarmalar üste kalacak şekilde su ekleyin ve zeytinyağı gezdirip 1,5 saat kısık ateşte pişirin. Daha sonra servis edin.

Afiyet olsun!

YAPRAK SARMASININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

- Yaprak sarmalarını pişirirken, dikkatli olun. Fazla pişirirseniz, dağılırlar az pişirirseniz, pişmezler. Yaprak sarmalarını pişirirken, kısık ateşte pişirin.

Haberin Devamı

- Zeytinyağlı sarmalarda sızma zeytinyağı kullanılmalıdır.

- Zeytinyağlı sarmalarda yapraklar çok büyük ve damarlı olmamalıdır. İri yapraklar etli dolmalarda kullanılmalıdır.

- İç harcı sıcak suda bekletilmelidir.

- Sarmalar mutlaka tencereye sıkıca yerleştirilmelidir. Böylece sarmaların tencerede dağılması önlenir.

- Tencereye dizilen sarmaların üzeri porselen bir tabakla örtülmelidir.

- Tencerelerin dibi sarmalar konmadan önce yaprakla örtülmelidir. Bu yöntem sarmaların dibe yapışmasını engelleyecektir.

- Sarmalar tencere içerisine dikey dizilmelidir.

Yazarlar