Sağlık Dişler Neden Çürür? Diş Çürüklerine Neler Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Dişler Neden Çürür? Diş Çürüklerine Neler Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

10.09.2021 - 12:28 | Son Güncellenme:

Diş sağlığına çok dikkat edilmesi gerekir. Dişler her insan için ön planda olduğundan bakımlarının günlük olarak yapılması önemlidir. Dişlerin bazı nedenlerden dolayı çürüyebilir. Pek çok insan diş çürüklerini nasıl engelleneceği konusunda araştırmalar yapıyor. Dişler neden çürür? Diş çürüklerine neler sebep olur, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dişler Neden Çürür Diş Çürüklerine Neler Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir

Dişler bazı yiyecek ve içecek tüketimlerinden dolayı çürüyebilir.

Haberin Devamı

Dişler Neden Çürür?

Diş çürükleri, diş köklerinin yüzeylerini örten sert dokuların yıkılması durumunda oluşur. Diş çürüklerine karbonhidrat içeren yiyecek ve içecekler neden olur. Yapışkan özelliğine sahip içecekler diş minesine yapışarak dişin çürümesini sağlar. Ağızda bulunan bakteriler ağızın bakımları yapılmadığı taktirde, dişlerin aralarına girerek köklere kadar ulaşır ve daha sonra zamanla dişler çürümeye başlar. Dişler her insan için çok önemlidir. Güzel bir gülüşe sahip olmak için dişlerin her zaman sağlıklı olması gerekir. Diş ağrıları çok kuvvetli ağrılardır. İnsanları zor durumda bırakan bu ağrılar, yaşam kalitesini oldukça düşürebiliyor.

Herhangi bir dış ağrısı durumunda hiç vakit kaybetmeden diş doktoruna gidilmelidir. Diş çürüklerine en çok sebep olan gıdalar arasında şekerli ve unlu gıdalar bulunuyor. Tüketilmesi durumunda dişlere yapışarak bakteri üretebiliyor. Şekerler her zaman dişlerin en büyük düşmanıdır. Şeker tüketilmesi durumlarında mutlaka dişlerin fırçalanması çok önemlidir. Bazı kullanılan ilaçların yan etkileri dişleri çürütmek için yeterli olabiliyor. Diş çürüğü hassas olunması gereken bir konu olup, kısa süre içinde tedavisi yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Diş Çürüklerine Neler Sebep Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüklerinin ilk aşamalarda tespit edilmesi tedavi sürecinin daha kolay olmasında önemlidir. Diş çürümeye başladığında ilk olarak gözle görülmez. Genellikle diş kökünden başlayarak dışarı doğru büyür. Bazı dişler dışardan sağlam görünse de, içerisinde çürümeler başlamıştır. Bu durumu anlamak için doktorlar genellikle dişlere bir darbe uygulayarak hastanın tepkisin ölçüyor. Eğer bu darbe sonucunda dişlerde bir sızlama ve ağrı oluyorsa dişin çürümesi başlamış demektir. Dişe tedavi uygulamak için öncelikle aşamasının kontrol edilmesi gerekir. Çürüme seviyesine göre dolgu, florür ya da kanal tedavisi yapılarak çürük dişin iyileştirilmesi yapılır.

Yazarlar