Sağlık Dörtlü Tarama Testi Nedir, Ne Zaman Ve Nerede Yapılır? Dörtlü Tarama Testinin Sonucu Nasıl Olmalıdır?

Dörtlü Tarama Testi Nedir, Ne Zaman Ve Nerede Yapılır? Dörtlü Tarama Testinin Sonucu Nasıl Olmalıdır?

20.03.2021 - 17:24 | Son Güncellenme:

Dörtlü tarama testleri hamilelik döneminde yapılan bir testtir. Bu test ile bebekte herhangi bir doğum kusuru olup olmadığının kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Dörtlü test anneden kan alınarak yapılan bir tarama testidir. dörtlü tarama testi nedir, ne zaman ve nerede yapılır? dörtlü tarama testinin sonucu nasıl olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Dörtlü Tarama Testi Nedir, Ne Zaman Ve Nerede Yapılır Dörtlü Tarama Testinin Sonucu Nasıl Olmalıdır

Dörtlü tarama testleri, genellikle doğum kusuru geçmişi olan anne adaylarına ve 35 yaş üstündeki anne adaylarına, hamilelik döneminde zararlı ilaçlar kullanan kişilere uygulanmaktadır.

Dörtlü Tarama Testi Nedir, Ne Zaman ve Nerede Yapılır?

Dörtlü tarama testi, üçlü tarama testine benzeyen bir tarama testidir. Anneden kan alınarak yapılan teste verilen isimdir. Dörtlü tarama testi AFP Plus ve Çoklu İşaretleyici Tarama isimleri ile de bilinmektedir. Dörtlü tarama testleri ile AFP, hCG, Estriol ve Inhibin-A isimli madde aranmaktadır.

Dörtlü tarama testi ile Down Sendromu yönünden riskli olan gebeliklerde yapılmaktadır. Bu test ile Inhibin-A seviyesinin değerlendirilmesi yapılır. Testin yanlış çıkma olasılığı oldukça düşüktür.

Dörtlü tarama testi ile bebeklerin kromozom anormalliği, down sendromlu olması ya da nöral tüp defekti gibi rahatsızlıklar araştırılmaktadır. Dörtlü testin hassasiyeti %80 oranındadır. Yani üçlü tarama testinden çok daha yüksektir.

Dörtlü tarama testi genellikle 15 ile 22. hafta arasında yapılan bir testtir. 16. ve 18. haftalarda yapıldığı zaman en doğru sonucu vermektedir.

Dörtlü Tarama Testinin Sonucu Nasıl Olmalıdır?

Dörtlü tarama testi ile annenin kanındaki beta-hcg, alfa-feto protein, estriol ve inhibin-A maddelerine bakılır. Bu değerlerde sapma olup olmadığını kontrol edilerek onun sonucunda karara varılmaktadır.

Haberin Devamı

AFP proteini fetus tarafından üretilen bir proteindir ve miktarı kontrol edilmektedir.

hCG hormonu plasenta içerisinde üretilmektedir.

Estriol fetus ve plasentanın ürettiği bir çeşit östrojen hormonudur.

İnhibin-A plasenta ile yumurtalıkların üretmiş olduğu bir proteindir.

Dörtlü test risklerinin yüksek çıkması bebeğin bir sorunun olduğu anlamına gelmemektedir. Kromozom anomali durumu yüksek olması sebebi ile üçlü testte olduğu gibi fetal DNA testi ya da amniyosentez testi istenmektedir.

Dörtlü test tarama testi olması sebebi ile kesin bir tanı konulmaz. Bu test bebekte tarama yapmak ve olası durumları belirlemek amacı ile yapılır.

Yazarlar