Cilt için en etkili doğal ilaçlar

Cildimiz, iç varlığımızın yansımasıdır. Heyecanlandığımızda kızarır, hasta olduğumuzda solgunlaşır ve yetersiz beslendiğimiz zaman deforme olur. Kusursuz ve saf bir cilt, bu nedenle içeriden ve dışarıdan bakım gerektirir. Pürüzsüz ve kusursuz bir cilt vaat eden çok sayıda cilt bakım ürünü olsa da bunların çoğu, zamanla cilde yarardan çok zarar veren zararlı bileşenler içerebilir. Cildimize değerli besinler sağlayan, cildi içten temizleyen, esnek ve yumuşak hissettiren çeşitli besinler vardır. İşte sizlere cilt için en etkili ev ilaçlarının listesi!

Dikkat: Doktorunuza danışmadan hiçbir yöntemi denememelisiniz. Bu yöntemler, sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Su

Parlak ve güzel bir cilt için en önemli besinlerinden biri şüphesiz ki sudur. Su, vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur, toksinler ile atıkları vücuttan atar ve cildi, içeriden temizlemeye yardımcı olur. Şeker ve alkol içeren içecekler ise leke oluşumunu teşvik eder ve cildi nemden yoksun bırakır.

Vücut tipine bağlı olarak vücudumuzun günde 2-3 litre saf suya ihtiyacı vardır. Bu süreç, su içeren besinlerle hızlandırılabilir ve cilde, değerli besinler de sağlanabilir. Su içeriği yüksek yiyecekler arasında karpuz, salatalık, çilek, kereviz, brokoli, havuç ve kabak bulunur.

Haberin Devamı

Aloe Vera

Aloe vera, cilt için en etkileyici besinlerden biridir. Sivilce izlerini doğal olarak gidermeye, lekeleri yok etmeye, kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur. Düzenli kullanımda ise ciltte yumuşak ve esnek bir his bırakır.

Aloe vera uygulaması için taze bir aloe vera yaprağını kesin, içindeki jeli çıkarın ve haftada birkaç kez cildinize sürün.

Alternatif olarak, 1 yemek kaşığı taze aloe vera jelini, 2 çay kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı bal ile karıştırın. Karışımı yüzünüze iyice dağıtın, masaj yapın ve 15 ile 20 dakika kadar bekletin. Maruz kalma süresinden sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bu cilt için evde maskeyi haftada birkaç kez kullanabilirsiniz.

Tüm bunlarla beraber aloe vera yiyeceklerinize entegre edilebilir. Taze jeli, meyveli smoothie, salata veya ev yapımı sebze suyuna ekleyebilirsiniz.

Limon suyu

Limon suyu, vücudu içten temizler. Cildi ölü hücrelerden temizleyen, pürüzsüz ve taze görünmesini sağlayan detoksifiye edici enzimler sağlar. Limon suyunun büzücü özellikleri fazla sebumu giderir ve cildi pürüzsüzleştirir. Düzenli kullanımda limon suyu, ciltteki koyu lekeleri ve izleri eşit bir görünüm vererek aydınlatır.

Limon suyu uygulaması için taze sıkılmış limon suyunu, ciltteki koyu lekelere ve sivilce izlerine uygulayın. 10 dakika bekletin, ardından ılık su ile durulayın. Uygulamayı günlük ve haftada birkaç kez tekrarlayın.

Haberin Devamı

Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt için ise yarım limonun suyunu 1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın ve yüzünüze uygulayın. 10 dakika bekletin ve ardından ılık su ile durulayın. Uygulamayı haftada 1-2 kez tekrarlayın.

Vücudun iç detoksifikasyonunu uyarmak için de yarım limon suyunu bir bardak ılık suyla karıştırın ve her sabah aç karnına için.

Not: Limon suyu, asidik bir madde olduğu için hassas cildiniz varsa kesinlikle kullanmayın.

Bal

Bal, cilde yumuşak ve esnek bir his verir. Antibakteriyel ve antibiyotik etkiye sahiptir, çok sayıda önemli vitamin ve mineral sağlar. İçerdiği pantotenik asit (B5 vitamini), diğer faydaların yanı sıra cilt yenilenmesini destekler, yara iyileşmesini hızlandırır ve anti-inflamatuar özelliklerin üretimini destekler.

Bunun için sadece yüzünüze ve boynunuza biraz çiğ bal sürün, 10 dakika bekletin ve ardından soğuk suyla yıkayın.

Domates

Taze domatesler, doğal bir yüz toniği görevi görür. Cilde nem sağlar, sivilce ve ciltteki kirleri gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, yumuşak ve pürüzsüz bir cilt hissi sağlar.

Haberin Devamı

2 orta boy domatesi küçük bir mutfak robotuna koyun ve püre haline gelene kadar ezin. Domates püresini yüzünüze yayın, 10 dakika bekletin ve ardından ılık suyla yıkayın. Günlük kullanımla birlikte genişleyen cilt gözenekleri küçülür, cilt pürüzsüz ve parlak bir görünüme kavuşur.

Not: Taze domates püresi sivilcelerin iyileşme sürecini hızlandırır. Taze domates suyunu etkilenen bölgeye koyun, 1 saat bekletin, durulayın ve günde birkaç kez tekrarlayın.

Salatalık

Salatalık, yumuşak ciltler için çok faydalı olan çok nemlendirici bir etkiye sahiptir. Salatalık, %96 su ve cildi destekleyen değerli besinlerden oluşur. Sıkılaştırıcı bir etkiye sahiptirler, cildi besler ve cildin doğal pH değerini geri kazanmaya yardımcı olurlar. Doğal koruyucu asit örtüsünü yeniden oluştururlar. Böylece cildi bakteri ve diğer kirliliklerden korurlar.

Cilt için evde maske olarak 2 yemek kaşığı yulaf ezmesini yarım salatalık ve biraz sütle püre haline getirin. Maskeyi yüzünüze ve boynunuza uygulayın, 20 dakika bekletin ve ardından ılık su ile durulayın.

Düzenli kullanımda bu doğal maske sivilceleri, siyah noktaları, kırışıklıkları ve kuru cildi önlemeye yardımcı olabilir.

Not: Salatalık, geleneksel yüz temizleyici maddelerine doğal bir alternatif olarak da uygundur. Sadece biraz salatalık suyunu sütle karıştırın ve yüzünüzü temizlemek için kullanın.

Papaya

Papaya, antibakteriyel ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Bunun nedeni doğal enzim olan papaindir. Ölü ve hasarlı cilt hücrelerinin atılmasına yardımcı olur ve cilde yeterli nemi sağlar.

Bunun için birkaç parça olgun papayayı çatalla ezin ve posasını yüzünüze yayın. 15 dakika bekletin ve ardından ılık su ile yıkayın.

Düzenli kullanım ile güneşe maruz kalma sonucu oluşan çil ve kahverengi güneş lekeleri azaltılabilir. Cilt aydınlatma etkisini arttırmak için biraz taze sıkılmış limon suyu ile papaya posasını karıştırabilirsiniz.

Alt çizgi

Cildimize yeterli nem ve tazeliği sağlayan çeşitli besinler vardır. Günlük su tüketimimizi arttırırsak ve sadece 1 veya 2 ipucunu günlük hayatımıza dahil edersek ilk iyileştirmeler birkaç hafta içinde görünür hale gelecektir.