Bu bahar danışanlar da gevşedi, arayıp randevuları ertelemeler, üzerimde bir kırgınlık var demeler falan, hep bahardan, farkındayız sayın danışan…peki bu neden?

Baharın gelişiyle doğada yaşanan canlılık maalesef insan metabolizmasında da aynı canlılığı getirmiyor. İnsanda oluşan bazı değişiklikler beraberinde yorgunluğu da getiriyor ve önlem alınmazsa bu yorgunluk kronikleşebiliyor. Isınan havalarla birlikte birçok kişide özellikle halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülüyor ve bu yakınmaların temeli bahar yorgunluğuna bağlanıyor. Bunlar ise beslenmeye dikkat edilmesi halinde yerini mutlu baharlara bırakıyor.

Haberin Devamı

Ne yemeli içmeli ve şu yorgunluktan kurtulmalı?

  • Özellikle havaların ısınması ile vücut yüzey ısımız artmakta ve sıvı ihtiyacımız oluşmakta, bu arza talebi sağlamak için ise su tüketimimizi artırmamız gereklidir.

  • Kahvaltı için mevsim falan fark etmez ama özellikle enerjiye ihtiyacımız olan bu bahar döneminde özellikle gün boyu enerji vericek olan lifli besinlere öncelik vermeliyiz.

  • Çok bilinen bir tavsiye olmasına rağmen aynı zamanda çok ihmal edilen sebze ve meyveler baharda her öğüne eklenmelidir. Sebze ve meyveler baharla birlikte gelen enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskimizi de düşürür. Mevsimin özelliğini taşıyan sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Özellikle de C vitamini bu mevsimde faydalanmamız gereken vitaminlerin başında yer almaktadır. En başta kuşburnu çaylarından, turunçgillerden, domates, maydanoz, soğan, kabak ve birçok sebzeden alabiliriz.

  • Balık tüketimimizi de haftada 2 güne kadar çıkarmaya çalışmalıyız, çünkü deniz ürünleri ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayarak vücudumuzu canlandırır.

  • Sinirli, huysuz ve huzursuz yapımızı önlemek amacı ile B vitamini tüketimine özen göstermeli bunu da öğünlerimize çok tahıllı ekmekleri, kuru baklagilleri ve koyu yeşil sebzeleri ekleyerek sağlamalıyız.

  • Canlanmak için adaçayı, biberiye, zencefil, kakule, kuşburnu, kekik çaylarının canlandırıcı etkilerinden faydalanmalıyız.

  • Uyumadan önce içilecek tarçınlı az yağlı bir su bardağı süt veya 1 kase yoğurt daha iyi bir uyku geçirmemize, güne daha dinamik başlamımıza olanak sağlayacaktır.

  • Ve son olarak bahar aylarında oluşabilecek sıkıntılı günlerde küçük sütlü ya da bitter çikolata tüketerek beyinde seratonin salgılanmasını sağlayıp mutluluk hissini yaşamak da mümkün olmaktadır. Ölçülü olmakta her zaman fayda var.

Bunlara dikkat ederek bahar yorgunluğunuzu geride bıraktığınız baharlar dilerim...

Dyt.Buket YAVUZ

http://instagram.com/buketdiyety/