Hamilelik Hamilelerde grip riski!

Hamilelerde grip riski!

07.12.2009 - 11:51 | Son Güncellenme:

Domuz gribi ve mevsimsel grip aşısının yapılması, çok sayıda anne ve bebek ölümlerini önleyebilir.

Hamilelerde grip riski

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Alper, "Domuz gribi ve mevsimsel grip aşısının yapılması, çok sayıda anne ve bebek ölümlerini önleyecektir" dedi.

Haberin Devamı

Hamilelerde mevsimsel gribin diğer kişilerden daha ağır seyrettiğini belirten Prof. Dr. Alper, şu bilgileri verdi:

"Grip aşısının bugüne kadar anne ve bebek açısından gösterilebilmiş hiçbir olumsuz etkisi yayınlanmamıştır. Ancak ileride ortaya çıkabilecek veya anlaşılabilecek bir olumsuzluk olmayacağını kimse garanti edemez. Bugünün yaşam tarzını, bugünün bilimi ve doğruları ile yönlendirmekten başka bir yol düşünülemez. Dış dünya ile ilişkisi olmayan bebeklere domuz gribi bulaşmasının en önemli aracı anne olduğu için, annenin aşılanmış olması, bebek için bulaşma riskinin ortadan kalkmasına neden olacaktır. Gelecek aylarda ciddi bir grip salgı geleceği kesindir. Bu nedenle domuz gribi ve mevsimsel grip aşısının yapılması, çok sayıda anne ve bebek ölümlerini önleyecektir."

Haberin Devamı

Domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsünün hızlı şekilde yayıldığını ve kış mevsimine giren kuzey yarım küreyi ciddi şekilde etkileyeceğini ifade eden Alper, özellikle hamile ve yeni doğum yapmış annelerin dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Samsun’a hamileler için bin 300 doz özel geliştirilmiş H1N1 aşı getirildiğini kaydeden Prof. Dr. Alper, şöyle dedi: "Toplumun yüzde biri hamiledir. Çok sayıda yeni doğan bebek de hastanelerde çeşitli nedenlerden dolayı tedavi altındadır. Büyük risk grubunda olan hamileler ve bebekler, grip salgınından korunmalıdır. Özellikle hamileler, normalden 4 kat daha ölüm riski altındadır. Bunun için H1N1 aşısı olmak önemlidir."

Yazarlar