Editörün Seçtikleri İki yaka birarada

İki yaka birarada

06.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki yaka birarada

İki yaka birarada

Türkiye ve Yunanistan'daki barış ve dostluk sesleri DMC'de düzenlenen Abdi İpekçi Ödül töreninde görkemli bir koroya dönüştü

MİLLİYET'in geleneksel ödüllerinin dağıtım töreninde, Ege'nin iki yakasından yükselen barış ve dostluk sesleri görkemli bir koroya dönüştü. Gecenin akışı iki dilde yapılıyordu. Ancak Yunanistan ve Türkiyeli konuklar o kadar kaynaştı ki, geceye tek bir dil hakim oldu: Barış!
Doğan Şirketler Grubu Başkanı Aydın Doğan'ın barış mesajlarıyla dolu anlamlı konuşması, Yunanistan eski Başbakanı ve bu yılki Abdi İpekçi Büyük Ödülü sahibi Kostantin Miçotakis'in buram buram dostluk kokan konuşmasıyla bütünleşti. Sanki ortak bir metnin iki ayrı sayfası gibiydi.
Konuşmaların ana ekseni Türk - Yunan dostluğunun ne kadar eskilere dayandığını gösteriyordu. Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülleri'nin Yunanistan Eş Kurucusu Andreas Politakis'in konuşmasında bu olgunun altı şöyle çiziliyordu:
"Atatürk ve Venizelos'un 30 Ekim 1930 tarihinde Ankara'da `Türk Yunan Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Antlaşması'nı imzalamalarından hemen sonra birlikte söyledikleri beyanatı hatırlatmak istiyorum: Balkanlarda barış ve refahın temel taşı Türk - Yunan dostluğu ve işbirliğidir."
Önceki gece Doğan Medya Center'da ödül plaketleriyle birlikte, 67 yıllık bu özlemin bayrakları dalgalandı.


* Abdi İpekçi Ödülleri ilgi çekici bir barış haritası oluşturmuştu. Söyleşi dalında birinci olan Bülent İbrişim, Avustralya'dan gelmişti. Köşe Yazısı üçüncüsü olan Akif Tutumlu ise Gümüşhane'nin Torul İlçesi'nde hakimlik yapıyordu. Ürgüp'ün kardeşi olan Larissa'nın Belediye Başkanı Hristodulos Kaffes de Ege'nin öte yanından koşup gelmişti.
***
* Gecede dikkat çekici bir davetli kitlesi hazır bulundu. Fener Partiği Bartalemeos, Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, Prof. Dr. Çetin Özek, Can Kıraç, işadamı Bülent Eczacıbaşı, Erdoğan Demirören, Liberal Parti Genel Başkanı Besim Tibuk, Sağlık eski Bakanı Yıldırım Aktuna, TESEV Genel Koordinatörü Mehmet Kabasakal, Türkiye Gazete Sahipleri Birliği Başkanı Nezih Demirkent DMC'deki törene katıldı.
***
* Yurt dışında bulunduğu için geceye katılamayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı adına Amiral Mustafa Özbey DMC'ye gelen konuklar arasındaydı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan mesajını BM Türkiye Daimi Koordinatörü Paul van Hanswijck de Jonge aracılığyla göndermişti.

Yazarlar