Editörün Seçtikleri İnsanlık dersi

İnsanlık dersi

05.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnsanlık dersi

İnsanlık dersi


Türkiye'den NATO'ya insanlık dersi; "Aç Kosova"ya yiyecek, "üşüyen Kosova"ya çadır gönderen Ankara, iki çadır kentte 20 bin mülteciyi bağrına basacak

Petek Us - Akyurt

Başbakan Bülent Ecevit, Makedonya'nın, Türkiye'nin Kosovalılar için 20 bin kişilik iki çadırkent kurmasına izin vermediğini belirterek, çadırkenti Türkiye topraklarında kurmaya hazır olduklarını söyledi.
Ecevit, Kastamonu'daki açık hava toplantısına katılmak üzere giderken Başbakanlık'a ait otobüsten Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile telefonda görüştü. Ecevit, bu görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Arnavutlar ve Türkler'in Kosova'dan boşaltıldığını kaydeden Ecevit, "Böyle bir planı olduğu anlaşılıyor, Sırp yönetiminin" dedi.
Başbakan, şöyle konuştu:
"Makedonya sınırına bildiğiniz gibi çok sayıda göçmen yığıldı. Makedonya, kendi sınırını kapattı maalesef. Oysa biz, 20 bin Kosovalı'ya her türlü uygarlık olanağını, sağlık olanağını sağlayacak iki çadırkent kurma hazırlığını tamamlanmıştık.
Fakat Madekonya, bunların sevki için maalesef izin vermedi. Bu durumda biz 20 bin kişiye insani hizmet verecek çadırkenti kendi topraklarımızda kurmaya hazırız. ABD de edindiğimiz bilgiye göre, 20 bin kişiye kendi topraklarında sığınma olanağı sağlayacak."

NATO'ya örnek olsun

Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaynak sorununu tabii çözmemiz gerekiyor. Bu bir insanlık görevidir. Kaldı ki Kosovalı Arnavutlar, Türkler bizim kardeşimizdir, bizim akrabalarımızdır. Ama bu bağlar olmasa bile, o ıstırabı, o acıyı çeken insanlara olabildiğince yardım, destek sağlamak Türk gelenekleri arasındadır. Ben, Türkiye'nin ve ABD'nin bu davranışlarının diğer NATO üyesi ülkelere de örnek olmasını diliyorum. Çünkü, başlatılan NATO harekatı bir kollektif harekattır. Bu harekata katılanlar onun bütün sorumluluğuna da katılmış olurlar. Bu sorumlulukların başında da insani yardım gelmektedir. Biz bugün yapılacak NATO toplantısına bir önerge sunmayı da zaten kararlaştırmıştık."

Türkiye'nin yardımları

Başbakan Ecevit, Türkiye'nin göç başladığından beri boş durmadığını belirterek, şunları söyledi:
"Son göçmen kriziyle birlikte 4.5 milyon dolarlık çadır, giyim ve gıda yardımı sevkedildi. Diyanet İşleri Vakfı'nca sağlanan bir milyon dolar dolayındaki nakdi yardım verildi. Kriz başladığından beri yaptığımız yardımın tutarı 5.5 milyon dolara ulaşmıştı.
Kriz öncesinde de Makedonya ve Arnavutluk'a insani yardımda bulunuyorduk. Şimdiye kadar 25 milyon dolara yakın insani yardım zaten yapmış durumdaydık. Buna son kriz aşamasında yardımımız da eklenince şimdiden 32 milyon dolara yaklaşan miktarda yardım malzemesi göndermiş durumdayız. Üzerimize düşen her görevi yapmayı bir insanlık görevi sayıyoruz."
Ecevit, Çadır kentin nereye kurulacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, yerin henüz tespit edilmediğini, Bakanlar Kurulu toplantısında, ayrıntıların ele alınacağını söyledi.

Yardıma Bulgar engeli

Başbakan Bülent Ecevit, Makedonya'daki Kosovalı mültecilere yardım malzemesi götüren iki Türk kargo uçağının, Bulgaristan semalarından geri çevrildini söyledi, "Bu tavrı şaşkınlıkla karşıladım. Bulgaristan nasıl bir gerekçeyle bu izni esirgedi aklım almıyor" dedi.
Ecevit'in açıklamasına karşın Bulgaristan'ın dün sabah 08.00 itibarıyla toplam dört askeri uçağın hava sahasından geçmesine izin verdiği, izin numaralarının da Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nce Ankara'ya iletildiği öğrenildi.

Kızılay'dan çifte file Arnavutluk ve Makedonya'ya

İki bin çadır, on bin uyku tulumu, bin sünger yatak, 36 ton un, 20 ton şeker, 12 ton pirinç, iki ton sıvı yağ, üç ton mercimek, beş ton nohut, bir ton kurufasulye, dört ton zeytin, iki ton çay, dört ton salça, altı seyyar mutfak, 30 rulo naylon branda, 500 plastik kova, 500 plastik leğen, 750 tencere, 900 kompet, bin gaz ocağı, iki bin mutfak seti, bin şişme yatak, 200 gemici feneri, 550 bidon, 10 seyyar tuvalet, 15 bin plastik kase, beş bin plastik bardak, 50 çanta bidon ve 150 çelik demlik ve 48 bin adet pet şişe su.



Yazarlar