Editörün Seçtikleri İşte Kutup Kent

İşte Kutup Kent

25.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte Kutup Kent

İşte Kutup Kent

       HİÇBİR ülkenin malı olmayan, ama çoğu dünyanın güney yarım küresinde kalan 43 ülkenin kontrolü altında bulunan Güney Kutbu'nda şimdi hummalı bir çalışma var. 43 ülkeden biri olan ABD'nin yıllar önce kurduğu ve 30 kişinin kaldığı bilim araştırma istasyonunun yanı başında ilk kooperatifin temelleri atıldı. 43 ülkenin ortak olduğu "Kutupkent"te 200 kişi barınacak.
       En yakın canlı penguenlerden bile yüzlerce kilometre uzakta, uçsuz bucaksız beyazın ortasındaki tesisler, lüks bir otelin özelliklerine sahip; her gereksinimi karşılayacak biçimde planlanmış.

       Amerikalılar'ın deyişiyle "Kutup Cenneti"nde yaşayacak olan görevli ve ailelerinin, doğal koşullar içinde bulunmalarını sağlamak amacı ile tesisin üzerine dev bir plastik kubbe yerleştirilecek. Önümüzdeki yıl bitirilecek olan tesislerde 200 kişilik sinema, kilise ve alış veriş için bir kaç dükkan bulunacak. Sürekli uçak seferleri düzenlenecek.

       Eksi 32 ile 75 derece arasında değişen hava sıcaklığına karşı, tesis içi merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılacak. En büyük enerji kaynağı ise, üzerinden hiç eksilmeyen güneş.
       Ölümcül kar fırtınalarında, hızı 300 kilometreye çıkan rüzgarın uğultusunda uygar dünyaya üç bin kilometre uzakta kurulacak yaşamda, her yanı karla kaplı olmasına rağmen en büyük sorun su olacak. İçmeden yıkanmaya su gereksinimi kıta Amerika'dan taşınacak. Çünkü kutup buzundan bir litre su elde etmek için harcanan para yarım milyon dolara yakın.



Yazarlar