Yaşam İyi kalplilerin minerali magnezyum

İyi kalplilerin minerali magnezyum

28.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Enerji üretiminde çok önemli olan magnezyum, kalp, böbrek, beyin ve karaciğer metabolizmalarında da önemli bir rol oynar

İyi kalplilerin  minerali magnezyum

Magnezyum genel olarak kalsiyumun kemikte düzgün dağılımı için gereklidir, üredeki kalsiyum çözünürlüğünü artırarak taş oluşumunu azaltır. Ayrıca başta stres olmak üzere çok sayıda hastalığa iyi gelir. Özellikle migrene karşı iyidir ve kalbi korur. Gevşetici özelliği vardır; iskelet ve sindirim sistemindeki adalelerin kasıldıktan sonra gevşemeleri magnezyum varlığında mümkündür. 300 enzimi çalıştırır ve bununla metabolizmayı etkilemiş olur. Enerji üretiminde çok önemli olan magnezyum kalp, böbrek, beyin ve karaciğer metabolizmalarında da önemli bir rol oynar. Vücut bu minerali yeteri kadar almadığı takdirde kemiklerde depo edilmiş olan magnezyuma el atar. Rezervi bittiği zaman alarm verir. Magnezyum hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi, belki de en önemlisidir. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Magnezyum cildi düzgünleştirir, saçı güzelleştirir ve tırnakları kuvvetlendirir. Proteinlerin kana karışmasını, kasların ve sinirlerin düzenli bir biçimde çalışmasını sağlar. Magnezyum eksikliğinde sinirlilik, uyumsuzluk, iştah kaybı, depresyon, kasların zayıflaması ve kas krampları ile kasılmaları, kalp ritminde bozulmalar, solukluk, uyuşukluk, koroner spazm, böbrek taşı, kanser, regl öncesi rahatsızlıklar gibi belirti ve rahatsızlıklar görülebilir. Beslenmeye bağlı olmayan magnezyum stoklarının azaldığı durumlarda uzman tavsiyesi ile magnezyum desteği önerilebilir.Magnezyum toprakta ve deniz suyunda saklıdır. Vücudumuzda da sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yani bu mineral sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda devamlı olarak verilmelidir. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, muz, avokado, kakao, çikolata, fındık, ceviz, deniz salyangozu, karides, dil balığı ve kabak çekirdeği gibi yiyecekler magnezyumun önemli kaynaklarıdır. Rezerv biterse... Erişkinlerde günde 300-400 mg magnezyum alınması önerilir. Gebelik ve emzirme dönemlerindekilerin ise 150 mg ek olarak alması gerekir. Çocuklarda 0-6 ayda günlük 50 mg, 6-12 ayda 70 mg, 1-10 yaş arasında 150-250 mg, 11-18 yaşlarında 300-400 mg magnezyum alınması önerilir. Haftanın öğüdü Kakao (toz) 590 mgIspanak 56 mgYağlı peynir 53 mgDil balığı 49 mgMuz 36 mg MAGNEZYUM KAYNAKLARI (100 gramda) Haftanın besini Karşı konulmaz bir tat olan çikolata, sağlık için gerekli birçok minerali (kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır) içerir. Çikolata polifenol diye adlandırılan ve antioksidan olan bileşim dizileriyle doludur. Kanın akışkanlığını artırır, damarları açar, metabolizmanın ürettiği kalp hastalıkları ve kansere yol açan zararlı moleküllerle savaşma gücünü artırır. Duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan beyindeki seratonin hormonu seviyesini artırır ve mutluluk hissi verir. Aynı zamanda içeriğindeki kafein nedeniyle uyarıcı ve keyif vericidir. Ancak yine de, yapısındaki yüksek şeker ve kalori göz ardı edilmemeli, çikolata tüketimi konusunda da aşırıya kaçılmamalı ve sağlıklı beslenmenin en önemli koşullarından birinin bu olduğu asla unutulmamalıdır. ÇİKOLATA

Yazarlar