Editörün Seçtikleri Karada, denizde fırtına

Karada, denizde fırtına

23.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karada, denizde fırtına

Karada, denizde fırtına


Rüzgar saatte 65 kilometre hızla esecek. Denizciler uyarıldı: Geri dönün


       Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan "Meteorolojik İhbar"a göre, dün hızını artıran rüzgar bugün öğle saatlerine kadar fırtına olarak esecek. Rüzgarın hızı karada saatte 60 - 65 kilometre, denizde ise 30 - 33 mil olacak. Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında dün görülen yağışların; bugün bütün bölgelerde etkili olacak. Bolu ve Sakarya'da ise kar bekleniyor.

Panik yapmayın

       Lodosla birlikte hava sıcaklığının 18 - 20 dereceye yükseldiğini belirten meteoroloji yetkilileri şöyle konuştu:
       "Bugünden itibaren sıcaklık 8 - 10 derece civarına düşecek. Bu, mevsim normallerinin biraz altında. Çok aşırı soğuk hava beklemiyoruz, ancak ani düşüş nedeniyle hava soğuk algınabilir. Paniğe gerek yok. Denize çıkanların geri dönmelerini tavsiye ediyoruz. Günlük yaşayışı çok etkilemeyecek bir fırtına. Bu tür ihbarları daha önce de yapmıştık."

Tabiatın öfkesi artıyor

       * Geçtiğimiz sene 35 büyük fırtına yaşayan Dünya, bu yıl 46 büyük fırtınayla yıkıldı. Ölüm olaylarında artış oldu. İlk sırayı 22 fırtınayla Atlantik Okyanusu'nun kuzey batı bölümü aldı.
       * Avrupa'da eskiye oranla artan tabiat olayları, kıta Amerika ve Pasifik'teki kadar yıkıcı olmasa da can ve mal kaybına neden oldu.
       * Türkiye'de etkisi sık hissedilmeyen fırtına, en son 23 Mayıs 1999'da Gaziantep'te meydana geldi. Kentte 13 binanın çatısı uçtu.
       Bugüne kadar en etkili ve can alıcı fırtına, 23 Şubat 1999'da Bursa'da görüldü. 80 kilometre hızla esen lodos, bir ilköğretim okulunun çatısını uçurdu, altı öğrencinin ölmesine neden oldu.



Yazarlar