Geri Dön

'Kirazın turşusu olur mu?' demeyin

Kirazın anavatanı Giresun’da, kiraz sadece mevsimlik meyve olarak tüketilmek yerine kışında yiyebilmek adına tuzlaması yapılıyor.

'Kirazın turşusu olur mu?' demeyin

Tuzlamanın sadece Giresun’daki yerli kirazdan yapıldığını belirten Hatice Şenel, yaptığı tuzlamaları başka illere de göndererek satışını yaptığını söyledi. Kiraz tuzlusunun sadece Giresun'a özgü bir damak tadı olduğunu da belirten Şenel “Kiraz tuzlusu Giresun’a has bir damak tadı. Genellikle kış aylarında ve restoranlarda yöresel yemek olarak tüketiliyor. Bunu eskiden babaannelerimiz kışa hazırlık olarak yapıyordu ama şimdi yöresel bir lezzet haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

Kiraz tuzlusunu satarak aile ekonomisine katkı sağladığını da belirten Şenel “Yaptığımız tuzluları aynı zamanda satışa da sunuyoruz. Hatta Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere de gönderiyoruz. Kiraz tuzlularını yerli turistler tarafından çok beğeniliyor. Kiraz tuzlusunu ilk defa görenler çok şaşırıyor ilk başta zeytin zannediyorlar.

Fiyatları ise kirazın durumuna göre değişiyor şimdilik fiyatların 10 ile 20 TL arasında değişiyor” diye konuştu.

Kiraz tuzlusunun yapılışıyla ilgili de bilgi veren Şenel “Kirazları saplarından ayırıp kovalara koyuyoruz. Üzerine kalın tuz serperek salamuraya bırakıyoruz. Burada 2-3 gün kalıyor ve kendi suyunu bırakıyor daha sonra kavanozlara dolduruyoruz raflara koyuyoruz 2 yıl raf ömrü var” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Hayatında ilk defa kiraz tuzlusu gören Nurettin Kumuş ise “Giresunlu arkadaşlarınım çok ama daha önce böyle bir şey görmemiştim. Kirazın salamurasını ilk defa duyuyorum. Zeytinin duymuştum ben böyle bir şey daha önce görmedim” ifadelerini kullandı.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber