Editörün Seçtikleri Kısa kısa..

Kısa kısa..

19.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa kısa..

Kısa kısa..


       Astronotlar da yanar
       NASA bünyesinde çalışan astronotların son sekiz yıldır yangın tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. NASA’nın yaptığı araştırmalarda astronotların uzayda dolaşmak için giydiği kıyafetlerin yedek oksijen haznelerinin aletin içinde bulunan yağ haznesiyle yakın temasta olduğu, en ufak kıvılcımın bunu alev alev yakabileceği belirtildi. Durumun açığa çıkmasıyla birlikte büyük bir facianın eşiğinden dönülürken, 12 uzay elbisesi üstünde de gerekli güvenlik değişiklikler yapılarak tekrar kullanıma sunuldu.

       Yıldız çevresini yutuyor
       Hubble Uzay Teleskobu, yıllardır evrenin bilinmeyen köşelerinde olanları dünyaya aktarırken bilim adamları, yıldızlar hakkında yepyeni bilgiler ediniyor. Uzayda ölmekte olan bir yıldızdan gelen görüntüler uzay bilimcileri dehşete düşürdü. Sönen bir yıldızın, çevresindeki gök cisimlerini yutmasını görüntüleyen NASA yetkilileri, bu görüntüler sayesinde kompleks güneş sistemlerinin çözümüne yönelik yeni veriler elde etti.
       NASA’nın çocuk korsanları
       Internet ortamında arkadaşlarının ilgisini çekmek için NASA’nın sitesine giren ve güvenlik programlarını etkisiz hale getirdiği öne sürülen 15 yaşındaki iki genç tutuklandı. Kendilerine “Susam Sokağı Korsanları" adı veren gençler, NASA içindeki resimlerin bazılarını çocukların çok sevdiği Susam Sokağı karakterlerinin resimleriyle değiştirdi. Yaptıklarından pişman olduklarını belirten gençlerin kimlikleri, 18 yaşından küçük oldukları için gizli tutuldu.
       “Mars’ta ev" umudu arttı
       İnsanoĞlunun yıllardır düşlerini süsleyen Mars’ta yerleşim alanları kurma rüyası için bir adım daha atıldı: Bilim adamları kutuplarda Mars şartlarında insanların barınabileceği evler üretme yarışı içine girdi. Art arda gelen başarısız araç gönderme girişimlerinden sonra kamuoyunda oluşan moral bozukluğunun, “en sonunda" yerini umut ışığına bırakması, Mars projesinde çalışan bilim adamlarının da işlerini kolaylaştırdı.

Yazarlar