Yaşam Kronik ağrı 60 milyar dolar kayıp yaratıyor

Kronik ağrı 60 milyar dolar kayıp yaratıyor

16.03.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dünya Ağrı Enstitüsü (WIP) Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, kronik ağrıya bağlı olarak her yıl dünyada 700 milyon iş günü ve 60 milyar dolarlık bir parasal kaybın ortaya çıktığını söyledi.

Kronik ağrı 60 milyar dolar kayıp yaratıyor

Türk Algoloji-Ağrı Derneği Başkanı da olan Erdine, kronik ağrının basit bir tıp bulgusu değil bir hastalık olarak kabul edilmesini istedi. “Kronik ağrı toplumsal bir sorundur, her yıl kronik ağrıya bağlı olarak dünyada 700 milyon iş günü ve 60 milyar dolarlık çok büyük bir kayıp ortaya çıkar” diyen Erdine, ağrının tedavisi için harcanan paranın kalp-damar ve şeker gibi hastalıklara harcanan paradan çok daha fazla olduğunu kaydetti.
Erdine, “Türkiye’de yanlış kullanılan ağrı kesici miktarı, kişi başı iki kutudur, yani 70 milyon insan eşittir 140 milyon kutu eder, bu da tek başına toplumsal bir sorundur” dedi.
Kronik ağrıyı tıbbi açıdan “adı konmamış hastalık” olarak değerlendirdiklerini belirten Erdine, dünyada ağrıyı daha ciddiye alan ve tedavi etmeye çalışan ağrı kliniklerinin kurulmaya başladığını söyledi.
‘Türkiye öncü ülke’
Erdine, günümüzün tedavi yöntemlerinin sadece ilaçlar doğru kullanıldığında bile yüzde 85 oranında başarılı sonuç verdiğini ifade ederek, “Basit bir ağrı kesiciyi hastaya doğru kullanmasını öğretseniz, hastayı çok kolay tedavi edebilirsiniz” dedi.
ABD’de 450 doktorun katıldığı kongreye Türkiye’nin 120 kişiyle katıldığını, en çok doktor gönderen üçüncü ülke olduğunu belirten Erdine, “Türkiye, ağrı bilimi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden bir tanesidir, bundan gurur duyorum, birçok ülkeden önce Türkiye’de bilim dalı olarak kabul edilmiştir” diye konuştu.


‘Prof. Erdine gurur verdi’

Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürü Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, tıp alanında uluslararası bir derneğin başkanlığını 2008-2011 döneminde bir Türk doktorun yürütmesinden büyük gurur duyduğunu belirterek, Prof. Dr. Erdine’yi tebrik etti.
Türkiye’nin tıp alanında ciddi gelişmeler gösterdiğini kaydeden Kapıcıoğlu, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü olarak yakında, tahminen iki ay civarında bir süre içinde, “Tıpta Uzmanlık Eğitim Yönetmeliği”ni yayımlayacaklarını söyledi. Kapıcıoğlu, “Yeni yönetmelikte 44’ü ana dal, 44’ü de yan dal olmak üzere 88 uzmanlık alanı olacak, ağrı da yan dal (eski adıyla üst ihtisas) olarak bunlardan bir tanesi olacak, böylece resmi olarak ağrı bilimi de bir uzmanlık alanı haline gelmiş olacak” dedi.

Yazarlar