Sağlık Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (Koah) Nedir, Neden Olur? Koah Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (Koah) Nedir, Neden Olur? Koah Tedavisi Nasıl Yapılır?

25.03.2021 - 11:41 | Son Güncellenme:

Akciğerler insanların solunum yolunu etkileyen organlardır. Bu organda bazı nedenlerden dolayı hastalıklar oluşabiliyor. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı bu hastalıklardan biridir. Kimlerde ve neden görüldüğü araştırılan bir sağlık konusudur. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedir, neden olur? KOAH tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (Koah) Nedir, Neden Olur Koah Tedavisi Nasıl Yapılır

 KOAH, akciğer bölgesinde bulunan bronşların bazı nedenlerden dolayı tıkanması sonucunda oluşan ve insanları oldukça etkileyen bir hastalık türüdür.

Haberin Devamı

 Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Nedir? Neden Olur?

 KOAH, akciğerlerde görülen bir sağlık problemidir. Akciğer içerisinde hava kesecikleri bulunuyor. Bu hava keseciklerinin tıkanması sonucunda, birçok belirti kişilere görülüyor. Özellikle solunum güçlükleri ve öksürük gibi pek çok belirti insanların yaşadığı bir durumdur. Nefes alma işlemleriyle akciğerlere dolan oksijen hava kesecikleri tarafından emilir. Temiz havaların içerisinde yer alan oksijenler kan yoluyla dokulara ulaşır. KOAH hastalığı oluşması durumunda bu hava kesecikleri tıkanır.

 Akciğer kapasitesi bu nedenden dolayı azalır. Temiz havalar akciğer tarafından yeteri kadar emilmediğinde, kana giden oksijen miktarı azalır ve dokulara oksijen ulaşmaz. Özellikle sigara kullanan kişilerde çok sık yaşanan bir durumdur. Uzun süre öksürük ve nefes darlığı yaşayan kişiler doktorlara başvurduklarında, KOAH hastalığıyla karşı karşıya kalabiliyor. Yapılacak olan bazı solunum testleri ve akciğer filmleriyle hastalığın tanısı konuluyor ve tedavi süreci başlatılıyor.

Haberin Devamı

 KOAH Tedavisi Nasıl Yapılır?

 KOAH hastası olan kişiler bazı belirtiler göstererek gündelik hayatında sorunlar yaşayabiliyor. Özellikle bu belirtiler arasında çabuk yorulma KOAH hastalığını işaret ediyor. Sürekli olarak nefes almada zorluk ve öksürük durumları kişilerin akciğerlerini zorlayabiliyor. Hava kesecekleri tıkanmasından dolayı kişiler nefes almada zorluk yaşayabiliyor. Bu durumlar kişilerin yeterli miktarda oksijen almasını engelliyor. Görülen bu belirtilerle birlikte kişiler direkt olarak doktorlara başvurması gerekir. Doktorlar hasta şikayetlerini dinleyerek uygun olan tedavi yöntemini uygular.

 Uygulanacak olan tedavi yöntemleri KOAH evresine bağlı olarak değişebiliyor. KOAH hastaları sigara kullanıyorsa mutlaka bırakması gerekiyor. Özellikle kirli havanın olduğu ortamlarda bulunmaması, kişilerin belirtilerini ortadan kaldıracaktır. Doktorlar bu konularda hastalara gerekli bilgilendirmeleri yaparak, yaşanan nefes alma zorluklarını ortadan kaldırıyor.

Yazarlar