Genel Sağlık Kronik stres Alzheimer sebebi

Kronik stres Alzheimer sebebi

20.04.2012 - 15:14 | Son Güncellenme:

Fareler üzerinde yapılan araştırmalar kronik stresin beyin hücrelerinde bazı tür proteinlerin birikmesine neden olduğunu gösterdi.

Kronik stres Alzheimer sebebi

Tau Proteinleri adı verilen bu proteinler, sağlıklı insan beyninde bulunuyor ve sinirlerin fonksiyonlarını yerine getirmede etkin rol oynuyor. Alzheimer hastası olan kişilerin beyinlerinde ise tau proteinleri nörofibriler yumak oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda ortaya çıkan yapısal değişikler Alzheimer hastalığının belirtileri arasındadır.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Nöroloji bölümünden Dr. Robert A. Rissman, fareler üzerinde yapılan deney sonucunda stres ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağ bulunduğuna dikkat çekiyor.

Araştırma fareler üzerinde yapılmış olsa dahi Amerikalı araştırmacılar, sürekli stres altında kalan insanların da beyinlerindeki tau proteinlerin yapılarında değişiklik yaşanacağını belirtiyor.

Kronik stresin bu etkisi beynin en çok “hippocampus” adı verilen ve hafızanın saklandığı, oluştuğu ve yönetildiği kısımda görülüyor. Alzheimer hastası kişilerin hippocampus bölümünde bulunan hücrelerin öldüğü bilinmektedir. Dr. Rissman, her türlü stresin bu sonuçlara sebep olmadığına da dikkat çekiyor. Daha önceden yapılan araştırmalarda akut stresin tau proteinlerinin ölümüne neden olmadığı gözlemlenmiştir. Aksine akut stresin beynin esnekliğini arttırdığına dair savlar söz konusudur. Kronik stres ise beyinde hücrelerin ölümüne neden olarak özellikle yaşlı kişilerde geri dönülemez hasarlar bırakmaktadır.

Yazarlar