Editörün Seçtikleri Kültür Bakanlığı'nın gece baskını

Kültür Bakanlığı'nın gece baskını

04.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

KÜLTÜR Bakanlığı ve Mimarlar Odası arasındaki bina krizi, bakanlık memurlarının, Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına karşın kapıdaki mühürü sökerek Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Dış Karakol Binası'na girmesiyle zirveye ulaştı. Oda yetkilileri, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Kültür Bakanlığının gece baskını

Kültür Bakanlığı'nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası'nı Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nden geri almak istemesiyle başlayan gerginliğin ardından mahkemenin tebligatı önceki gün oda yetkililerince İstanbul Valiliği'ne iletildi. Önceki geceyarısı kapıdaki mühürü kırarak binaya giren bakanlık yetkilileri, getirdikleri masa ve sandalyeleri içeri taşıyarak, kapıyı içeriden kilitledi.
İşgalin duyulması üzerine mahkeme kararıyla binaya gelen oda yetkilileri, içeri sokulmadı. Mimarlar Odası Genel Başkanı Fatih Söylev, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Prof. Cengiz Eruzun, CHP Parti Meclisi üyesi Bedri Baykam ve oda yönetim kurulu üyeleri, gece yarısı yaşanan olay nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunmak üzere imza topladı.
RP - DYP koalisyonunun, sivil toplum kuruluşlarının Susurluk olayından sonra hükümet üzerinde iyice artan baskılarını azaltmak için sindirme politikası uyguladığını iddia eden Söylev, şunları söyledi:
"10 yıllık sürenin iki yılını kullandık. Kontratı tek tarflı iptal etmelerine rağmen mahkemeden aldığımız yürütmeyi durdurma kararına bile saygı göstermiyorlar. Bu insanlar hukuk dinlemez tavırlarıyla her şeyi ayaklarının altında çiğneyebileceklerini sanıyorlar. Bakan ve Başbakan yarın ne diyecek? Çok merak ediyoruz."
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Prof. Eruzun, İkinci Başkan Yılmaz Kuyumcu ve Sekreter Yıldız Uysal, dün savcılığa suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, mahkeme kararına rağmen binanın boşaltılması talimatını verdiği iddiasıyla İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen, Beşiktaş Kaymakamı Naim Dalkılıç, Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Altan Akat ve İstanbul İl Kültür Müdürü'nün görevi suistimal suçunu işledikleri öne sürülerek, haklarında dava açılması istendi.
Yılmaz Kuyumcu, bu tavırla Mimarlar Odası ile Koruma Kurullarının karşı karşıya getirilmesi amacının taşındığını iddia etti. Kuyumcu şöyle konuştu:
"Arazi suçları işleniyor. Mimarlar odasının açtığı davalar bazı çevreleri rahatsız etti. Burada yapılan işler arazi mafyasına yarıyor. Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'in imar affının belgeleri de dahil çok önemli belgelerin kaybolmasından endişe ediyoruz."
11 bin 190 üyesi bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi dün de çalışamadı. Mimarlar, 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun taşındığı bina önünde saatlerce bekledi. Odaya kayıt ya da proje için gelenler, isimlerini yazdırıp geri dönmek zorunda kaldı. Postadan gelen evraklar, kapının önünde kabul edildi.

Yazarlar