Geri Dön

Mangal keyfi

Düşüncesi bile iştah kabartan ‘ızgara’nın ilk şartı güzel yakılmış bir mangaldır ve bilinmesi gereken ayrıntılar...

Mangal keyfi

Havaların ısınması ile birlikte mangal yakmanın ve açık havada kurulan sofraların zamanı geldi… Düşüncesi bile iştah kabartan ‘ızgara’nın ilk şartı ise güzel yakılmış bir mangaldır. Herkesin kendine göre yöntemleri vardır elbet ama işte gerçekten işinize yarayabilecek birkaç ipucu:

• Gazyağı ve gazyağı içeren ya da kötü kokulu tutuşturucuları asla kullanmayın. Bunların yerine çıra, ispirto ya da parafinle doyurulmuş talaş kullanılabilir. Böylelikle ızgaranızı kötü kokulardan korumuş olursunuz.
• Izgaranın çevresi çok sıcak olacağından daha sonra pişirilecek malzemeleri ızgaradan uzak bir yere koyun.
• Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp sulu kısmını ızgara teline sererseniz, etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.
• Etlerinizi doğrudan aleve maruz bırakmayın.
• Çöp şişlerin yanmasını engellemek için iki saat suda beklettikten sonra kullanın.
• Izgaranıza pişen malzemenin yağları akacağından alev alabilir; söndürmek için bir su dolu sprey bulundurmanız yararlı olacaktır.
• Zamanınız kısıtlıysa eti önce mikrodalga fırında pişirebilir, sonra mangala atabilirsiniz. Mangalda işiniz hem kısa sürecek hem de etin içi daha iyi pişmiş olacaktır.
• Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları pişirebilirsiniz.
• Mangalda füme et yapmak istiyorsanız eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Ateşe ıslak dallar ya da çok az nemli kayın talaşı yerleştirin. Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlar.
• Mangalda balık pişirirken balığın üzerine biraz tereyağı sürün.
• Karidesleri şişlere uzunlamasına yerleştirin. Ateşe düşme ihtimalleri azalır ve daha az kıvrılırlar.
• Sebzelerin içinin iyice pişmesini istiyorsanız önce 3 dakika mikrodalgada pişirin. Üzerlerine zeytinyağı sürüp mangalda bir süre daha pişirin.
• Mangalınızı işi bittikten sonra açık yerlerde bırakmayın, kapalı bir yerde üzeri örtülü olarak muhafaza edin.

Devamı: Etlerin dinlendirilme süreler, pişirme çeşitleri ve terbiyesi

Etlerin dinlendirilme süreleri
Kuzu eti: 4 derecede 1 gün
Dana eti: 4 derecede en az 1 gün, ideali 3 gün
Balık: 4 derecede 1 gün
Tavuk: 4 derecede 1 gün
Av etleri: 4 derecede 1-2 gün

Terbiye
Terbiye işlemi lezzet ve aroma katmak, etlerin daha yumuşak olmasını sağlamak ve uzun süre için ürünleri saklamak için yapılır.
• Etinizi terbiye etmek için cam veya porselen kaplar kullanın. Alüminyum ve diğer metallerden kötü bir tat bulaşabilir.
• Fazla derin olmayan bir kap kullanırsanız, terbiye malzeme ile daha fazla temas eder. Sık sık etinizi çevirmeyi unutmayın.
• Deniz ürünleri en çok bir saat, kemiği çıkarılmış tavuk göğsü en çok iki saat terbiye edilmelidir. Daha fazla bekletirseniz et dağılır.
• Sığır etini ise bir gün veya daha uzun süre terbiyede bekletebilirsiniz. Eti terbiye ederken buzdolabında bekletmeye özen gösterin. Oda sıcaklığında zararlı bakteriler daha hızlı çoğalır.

Etlerin pişirilme süreleri
Etin yetiştirildiği yere, cinsine, kalınlığına, mevsimine, beslenme şekline bağlı olarak pişirilme süreleri değişir. Izgarayı yapan kişinin misafirlerin isteklerini öğrenip pişirme süresini ayarlaması gerekir.
Az pişmiş: yumuşak ve kanlı
Orta çiğ : yumuşak ve az kanlı
Orta : et yarı pişmiştir, kırmızı ve yumuşak
Orta iyi pişmiş: et daha iyi pişmiştir, sadece orta kısmı hafif pembemsi
İyi pişmiş: et tamamen pişmiştir / Ehli Keyif

2

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber