Yaşam Marmara’da deprem olasılığı % 60

Marmara’da deprem olasılığı % 60

14.08.2008 - 03:10 | Son Güncellenme:

Prof. Altay, “Marmara Bölgesi’ndeki deprem olasılığı yüzde 60 mertebesinde. Depremin 30 yıl içinde olmasını öngörüyoruz” dedi

Marmara’da deprem olasılığı % 60

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, “Marmara Bölgesi’nin belli bir deprem tehlikesi taşıdığını ve bu depremin 30 yıl içinde olmasını öngördüklerini” söyledi, Prof. Altay, depremlerin öngörülmesinden, tahmininden ziyade hazırlıkların yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çekti.
Altay, üzerinden 9 yıl geçen Marmara depremi sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altay, Kandilli Rasathanesi’nin teknolojik olarak ne gerekiyorsa, uluslararası ölçekte ne yapılıyorsa gerçekleştirmeye çalıştığını belirtti. Altay, “Şu anda istasyonlarımız yeni teknoloji ile donatılıyor. 114 civarındaki cihazlardan 78’i yeni teknoloji ihtiva ediyor” dedi.

‘Hazırlıklar yoğunlaştırılmalı’

Altay, sözlerine şöyle devam etti:
“Marmara ve Ege bölgelerinde bulunan faylar deprem üretme potansiyeline sahip, normal aktiviteler. Hatta 5,5 ve üzeri depremleri de üretebilirler. Yapılması gereken, depremlerin öngörülmesinden, tahmininden ziyade hazırlıkların yoğunlaştırılmasıdır.”
Prof. Dr. Gülay Altay, “Marmara Bölgesi belli bir deprem tehlikesi taşıyor, buradaki deprem olasılığının yüzde 60 mertebesinde olduğunu ifade ediyoruz. Bu depremin 30 yıl içinde olmasını öngörüyoruz ama zamanını kısa dönem olarak tespit etmek mümkün değil” diye konuştu.
Altay, depremin son derece “kaotik bir olay olduğunu” ifade ederek, belli tarihlerden söz etmenin halkı paniğe sevk edeceğini kaydetti.

Yazarlar