Editörün Seçtikleri Mega ızdırap

Mega ızdırap

16.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mega ızdırap

Mega ızdırap

"Megakent" İstanbul'u teslim alan sağanak yağmur, vatandaşı canevinden vurdu. Yağışlar, yetkililerle kavga, sokakta yas, barajlarda bayram yarattı.

Sağanak yağmurla çöken İstanbul, şimdi yaralarını sarmaya çalışıyor. Ancak, yöneticilerin soruna yaklaşımları arasındaki fark dikkatleri çekiyor. Seli beklemeden ek tedbirler isteyen Vali Kutlu Aktaş, bundan böyle günlük yağış raporlarına göre kritik bölgelerde önlemler alınacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Gazete manşetlerini "ayıp" diye nitelendiren Erdoğan, "Bak herşey çalışıyor. İstanbul'un neresi çöktü?" dedi. Erdoğan'ın "Bu tür olaylar her ülkede oluyor" sözlerine ilk tepki DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'nden geldi.

Başkan'ın taşkınla baskını birbirine karıştırdığını öne süren yetkililer, "İstanbul'a düştüğü gibi ortalama 80 kilogram yağmur doğal felakete yol açmaz. Normal yağmurda böyle olan İstanbul, `El Nino'yla karşılaştığında kimbilir ne olacak?" dedi. Sağanak kurbanı üç kişi dün toprağa verildi.

Ölümlere, su baskınlarına ve trafiğin kilitlenmesine neden olan yağmur, barajlara beş milyon 496 bin metreküp su sağladı. Barajlardaki su miktarı 460 milyon metreküpe, doluluk oranı da yüzde 65.84'e yükseldi. Buna göre, büyük bir kuraklık yaşansa bile İstanbul'un 373 günlük su rezervi bulunuyor.


Yazarlar