Editörün Seçtikleri Mumyaya estetik ameliyat

Mumyaya estetik ameliyat

27.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mumyaya estetik ameliyat

Mumyaya estetik ameliyat


Mısırlı genç kız mumyası asırlar sonra yüzüne kavuştu. Bilgisayarla kafatası yapıldı. Sonra yüz, gözkapakları, kirpikler ve saç eklendi. Müdahale 40 saat sürdü.


       Mumyalar incelenerek tarihsel pek çok sır çözüldü. Ama onları muhafazaya yönelik çalışmalar oldukça yeni. Geçtiğimiz günlerde mumyalara ilişkin bu tür çalışmalara bir yenisi eklendi. 1909 yılından bu yana Grand Rapids Halk Müzesi'nin mısır koleksiyonun başyapıtı olan Nakthe-Bastet-Iru'nun mumyası, Michigan Üniversitesi'nden bilim adamlarının çalışmaları sonucunda yüzüne kavuştu. Çalışmayı yöneten Dr. Norman Sauer aslında bir adli antropolog; kurbanın yalnızca bir kemik parçasının kaldığı olaylarda teşhis için polise yardımcı oluyor. Ancak geçen yıl müzenin önerisi ile bu mumyanın yüzünü yeniden yaratmayı kabul etmiş.

Zengin bir lahit

       1996 yılında ilk olarak mumyayı ve lahti inceleyen bilim adamları, keten ve bandajlara sarılmış mumyanın, 22. Hanedan zamanında Mısır'ın antik Thebes şehrinde yaşamış ve M.Ö 946 ile 712 yılları arasında 20 yaşlarında ölmüş genç bir kız olduğunu keşfettiler. Yaşamındaki temel olayları anlatan muhafaza üzerindeki hiyeroglifleri okuyan bilim adamları, mumyalama işleminin niteliğine ve lahtin zenginliğine bakarak genç kızın ünlü ve zengin bir ailede büyümüş olduğu sonucuna vardı.

Yeniden yaratıldı

       Nakthe-Bastet-Iru'nun kafatası kuru derilerle ve kimi sargılarla kaplıydı, ama genç kızın yüzünü yeniden yaratmak için antropologların temiz bir kafatasına ihtiyaçları vardı. Mumyanın kafatası, kalıp alınamayacak kadar ince ve kırılgandı. Bu nedenle reçineye bandırılmış sargılarından temizlenen kafatası, şehir hastahanesinde tarandı ve üç boyutlu resmi alındı. Daha sonra bilgisayar tasarım uzmanları, tıpatıp bir kafatası yarattılar. Dr. Sauer bu suni kafatasını, doktora öğrencilerinden Jennifer Fillion'a emanet etti. Fillion, yüzdeki farklı kas ve deri kalınlıklarını numaralandırdıktan sonra etli kısma yeniden model verdi. Toplam 40 saat süren çalışmada, çamur ve spatula kullanarak, bir heykeltraşın sabrı ve bilim adamının kesinliği ile Nakthe-Bastet-Iru'nun yüzüne hayat verdi. Mumyanın yüzü, gözkapakları ve kirpikler eklendikten sonra kilden yapılmış uzun siyah saçları ile yeniden 20 yaşlarındaki güzelliğine kavuştu.
       Şimdi Grand Rapids Halk Müzesi'nde muhafazası içindeki mumya ile Mısırlı'nın genç yüzü yanyana duruyor.



Yazarlar