Saldırganlık Nedir?

Saldırganlık ; bireyin fiziksel ve psikolojik olarak kendisine, çevresindeki kişilere veya nesnelere zarar vermeyi içeren bir dizi davranışlar sergilemesidir.

Saldırganlık fiziksel, sözlü, psikolojik, olmak üzere bir dizi yolla meydana gelebilir.

Saldırganlık Türleri

Fiziksel Saldırgnlık

Sözlü Saldırganlık

Zihinsel Saldırganlık

Duygusal Saldırganlık

Genelde saldırganlık denince akla itmek, vurmak gibi fiziksel davranışlar gelse de, psikolojik saldırganlıkta oldukça zararlı olabilir. Kişiyi korkutmak, tehdit etmek, hakaret etmek sözel, zihinsel ve duygusal salfırganlık özellikleridir.

Haberin Devamı

Saldırı Amaçları

Saldırganlığın Farklı Amaçları Olabilir:

Öfke veya düşmanlık

Üstünlüğünü kabul ettirmek

Korkutmak ve tehdit etmek

Bir amaca ulaşmak

Ağrıya veya baskıya reaksiyon gösterme

Başkalarıyla rekabet edebilmek

Saldırganlık Türleri

1- Dürtüsel Saldırganlık

Dürtüsel Saldırganlık; aynı zamanda duygusal saldırganlık olarak bilinir ve genelde öfke ile karakterizedir.

Bu saldırganlık planlı değildir. Spontan gelişir. Trafikte başka bir sürücüye kızma, bağırma bu tür bir dürtüsel saldırganlıktır.

2- Enstrümental Saldırganlık

Enstrümental Saldırganlık; avcı saldırganlık olarak da tanımlanan, daha büyük bir hedefe ulaşmak için sergilenen davranışları içerir. Bir soygun, kundaklama vb. davranışlar buna örnektir. Saldırganların amacı para, sansasyon yada değerli birşeyi elde etmek olabilir.

Saldırganlığı Etkileyen Durumlar

Bir dizi faktör saldırganlığı etkiler. Erkeklerin kadınlara göre fiziksel saldırganlık sergilemeleri daha fazladır. Araştırmacılar kadınların fiziksel saldırganlığı pek sergilemeselerde sözel, duygusal saldırganlık ve sosyal ret gibi saldırganlık türlerini kullandıklarını belirtmişlerdir.

Çevresel faktörler, yetiştirilme ortamları bireyin saldırgan olup olmasında önemlidir. Şiddet ve düşmanlık yaşanan bir ailede büyüyen bir çocuğun ileride aşırı saldırgan bir karektere sahip olması büyük bir olasılıktır. Bandura'nın Bobo Bebek Deneyi saldırganlığın gözlem ve rol alma yoluyla öğrenilebildiğini göstermiştir. Çocuklr aile ortamında, TV ve İnternette şiddet içeren sahnelere şahit olurlarsa saldırgan bir birey olabilirler.Bu nedenle ailelerin bu konuda daha hassas olmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kaynaklar:

Behar, D.; Hunt, J.; Ricciuti, A.; Stoff, D.; Vitiello, B. (1990). Subtyping Aggression in Children and Adolescents. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences 2 (2): 189–192.

Berkowitz, L. (1993). Aggression: Its causes, consequences, and control. New York, NY: McGraw-Hill.

www.psikoist.net

atillamurat@gmail.com

Twitter: @murat_atila_