Stil Mustafa Soydan - Röportaj

Mustafa Soydan - Röportaj

15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moda illüstrasyonu konusunda kendini geliştiren Mustafa Soydan ile uzun zamandır röportaj yapma fikrimiz vardı. Yoğun çalışmalarının arasında bu ay Harper's Bazaar dergisinde rastladığımız Soydan'a sorularımızı ilettik ve bizi kırmayıp keyifle sorularımızı cevapladı!..

Mustafa Soydan - Röportaj

- Bize kendinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

1985 doğumlu adanalıyım. grafik tasarım mezunuyum. 3 yıldır istanbul'da yaşıyorum. Grafik tasarımcı olmaktansa moda illustratörü olmak daha cezbedici geldi. 2 yıldır profosyonel olarak illustratörlük yapıyorum ve bir gün Türkiye'nin David Downtown'u olacağım. 

- İllüstrasyonlarınız moda üzerine. Peki nasıl başladı bu merak?

Aslında üniversiteye girmeden vardı. Etrafımda moda tasarıma hazırlanan arkadaşları gördükçe ben daha iyisini yaparım diyordum içimden ama daha fazlası hakkında bilgim yoktu. Hiç düşünmedim neden moda ile alakalı bir şeyler okumuyorum ya da yapmıyorum diye… Merakımın eyleme dönüşme kısmı ise istanbula yerleşip sosyal medya, fotoğrafçılar,bloggerlar, illüstratörler ve buna benzer moda ile alaklı sanat dallarını daha yakından inceleme şansım olduktan sonra bir gün durup neden blog açıp bende bir şeyler yapmıyorum dedim..

Haberin Devamı

Mustafa Soydan - Röportaj

- Çizimlerinizi bir blogda toplamak fikri nasıl ortaya çıktı?

Can Direkli, Niceboys ve Styleboom sayesinde oldu blog açma fikri hemen açıp hızlıca ilerlemem ilk etapta onların sayesinde ve bu iyiliklerini hiç unutmucam.

- Blog yazmaya başladıktan sonra çizimleriniz çok daha fazla kişi tarafından görüldü. Bu durumun sizin açından etkisi ne oldu?

Etkisi tabii ki iyi bir şey. Çok şey kattı bana çok değerli insanlar tanıdım. Çok fazla kişi çok fazla proje de bana gerçekten ne yapmam gerekitği hakkında emin olmamı sağladı.

- Kendinize örnek aldığınız illüstrasyon ustaları kimlerdir?

Bir çok kişi var açıkcası ama en sevdiğim David Downtown

- Çalışma sürecinizden söz eder misiniz? Aklınıza bir fikir geldiği anda malzemelerinize sarılır mısınız?

Çalışma süreci kendim için yapacaksam doğal gelişiyor, iş olan çizimlere oranla..çünkü yanımda sürekli bir skeç defteri bulunduruyorum. Vapurda, yada bir kafede kahvemi yudumlarken, yada ilham alabileceğim stili, güzelliği beni etkileyen birini gördüğümde hemen kaydediyorum defterime ..kısacası tamamen doğaçlama..

- Bir çizimi tamamlamak ne kadar vaktinizi alıyor?

Bunun için net bir zaman yok 5dk da çıkar 5 günde de o tamamen ne yapmak istediğimle alakalı…

Haberin Devamı

Mustafa Soydan - Röportaj

- İlham kaynaklarınız nelerdir ? 

İlham kaynaklarım aslında şöyle bir sandık düşünün o benim bilinçaltım yada veri depoladığım bir yer olsun hepsini atıyorum içine sonra birazcık ondan birazcık başkasından ortaya kurguyu yada kompozisyonu tamamlayacak bir şeyler çıkartıyorum. Yemek yapmak gibi ne kadar çok malzemeniz varsa o kadar çok çeşit yemek yapabilirsiniz.

- Türkiye’de illüstrasyonun yeri nedir sizce? Yurt dışı ile kıyaslarsak nasıl bir sonuç çıkıyor ortaya ?

Türkiyede illüstrasyon ve moda illüstrasyonu diye sınıflandırmalıyız bence..yurtdışna göre kıyaslarsak eğer, moda illüstrasyonu yada genel illüstrasyon olarak Türkiyede ne mecrası var ne de değeri. Herkes zannediyor ki photoshop ve tableti olan herkes yapabilir. Yani hiçbir değeri yok bunun aslında nedeni benim düşüncem tabi bu sanat bilgimiz eğitimimiz yok, dolayısıyla emeğe yada sanata saygı yok. Yurtdışında insanlar sizin yaptıklarınıza saygı duyuyor özel birisi olarak görüyor sizi, Türkiye’de var öyle bir kesim tabi ama çok az.

Haberin Devamı

- İstanbul’un sizi ne anlamda beslediğini düşünüyorsunuz?

İstanbul biz içinde yaşadığımızı için belki sıradan geliyordur. Ben sizden çok farklı bakmıyorum belki İstanbul’a, ama ne aradığımı biliyorum sadece fark burada ortaya çıkıyor, ama şunu belirtmeliyim İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri değerini bilmek lazım..

- Yakın dönemde projeleriniz nelerdir? Devam eden çalışmalarınız var mı?

Devam eden birçok proje var ama sözünü etmem gereken Türkiye’deki moda dergileriyle yeni tanıştım. Harper’s Bazaar bunların ilki ve Bazaar’a moda illüstrasyonları yapmak beni çok heyecanlandırıyor. Başka projeler var yürümekte olan ama onlar ortaya çıkınca zaten göreceksiniz merakla bekleyin derim.

Mustafa Soydan - Röportaj

- Amatör olarak çizim yapmak isteyenlere ne önerirsiniz? Bunun için bir eğitim almak şart mı sizce?

Eğitim şart demiyorum. Ama başlangıç olarak mutlaka desen dersi yada desen çalışmaları şart. Sonrasında merak heves ve bunu canlı tutmak işin sırrı diyebilirim. Bu saydıklarım varsa eğer kimse sizi durduramaz.

Haberin Devamı

- Son olarak, gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Gelecek planım sevdiğim tarzını beğendiğim fashion illustrator David Downtown gibi ünlü başarılı bir illüstratör olmak. Türkiye şartlarında elimden geleni yapıyorum umarım güzel şeyler olur ve istediğimi elde ederim.

Röportaj; Selin Çetinkaya

Yazarlar