Editörün Seçtikleri Mutfaktaki savaşçılar

Mutfaktaki savaşçılar

02.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mutfaktaki savaşçılar

Mutfaktaki savaşçılar


Kanserle mücadelede en büyük silah; sebze ve zeytinyağı

Azer BORTAÇİNA


Doğru beslenme alışkanlığı edindiğiniz takdirde kansere yakalanma riskini en aza indireceğinizi biliyor musunuz?
Beslenme uzmanı Doç. Dr. Huriye Wetherilt, bol sebze ve meyve, zeytinyağı, yoğurt, balık, kuru baklagiller, soğan, sarmısak, ceviz, kuru üzüm ve benzeri ürünlerle beslenmenin kanser riskini türlerine göre yüzde 40 - 60 oranında azalttığını vurguluyor.
Beslenme konusunda yaptığı 60'a yakın çalışması ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanan Wetherilt, günde bir bardak yeşil çay ve bir tatlı kaşığı balık yağı içmenin kansere yakalanan kişilerde metastasa ve aynı hastalığın tekrarlamasına karşı da koruyacağını açıklıyor.
Dünya Kanser Araştırma Vakfı ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'nün birlikte vardıkları değerlendirmelere göre kanserlerin yüzde 90'ı önlenebilir nitelikte.

Doğru beslenme

Mide ve bağırsak kanserinin yüzde 90'ı, rahim, safra kesesi, pankreas ve göğüs kanserinin yüzde 50'si, akciğer, boğaz yolları, ağız, mesane, rahim ağzı, prostat, yemek borusu kanserinin yüzde 20'si ve diğer kanserlerin yüzde 10'u doğru beslenme alışkanlıklarıyla önlenmesi mümkün.
* Şişmanlar dikkat: Kanserin oluşmasında en önemli etkenlerin başında da şişmanlık geliyor. Aşırı kilo erkeklerde bağırsak, akciğer, kadınlarda ise göğüs, rahim, yumurtalık ve tiroid bezi tümörlerini destekliyor.
Hayatı boyunca hareketli olan ve işinde fiziksel güç kullanan kişilerde ise tümor riski azalıyor.
* Zeytinyağı kraliçe: Hastalığa yakalanmamak için yağlara dikkat etmeniz şart. Kolestrol sorunuz yoksa bu diyette tereyağına yasak yok. Kanser riskini en aza indirmek için mutfağınızdan zeytinyağını asla eksik etmeyin. Bitkisel yağ ve margarine ise pek sıcak bakmayın!
Balık yağı ve bazı sebzelerde bulunan yağ asitlerinin de kansere karşı koruyucu. Balık yağında bulunan Omega 3 yağ asitleri kanserli hücrelerin gelişmesini önlüyor. Her gün içilen bir tatlı kaşığı balık yağı; prostat, göğüs, cilt, bağırsak kanserine yakalanma riskini çok azaltıyor. Şişmanlarım diye korkmayın, çünkü bir kaşık balıkyağında 30 kalori var.
* Yoğurt baştacı: Et ve tavuk tüketimini biraz kısıtlamak mide, bağırsak, göğüs ve böbrek kanseri oluşumunu engelliyor.
Yoğurt, içerdiği laktobasil bakterilere bağlı olarak, bağışıklık sistemini kanser yapıcı maddelere karşı uyarıyor, kanser oluşumunu destekleyen maddeleri ve enzimlere baskı yaparak vücudumuzu koruyor. Bu nedenle her gün bir kase yoğurt yemek çok faydalı.
Bitkisel proteinler ise yani kuru baklagiller, taneli tahıllar, özellikle soya kanser oluşumuna karşı vücudu koruyor.
* Posa = altın: Meyve ve sebze posaları özellikle bağırsak kanseri riskini çok azaltıyor. Meyvenin suyunu sıktıktan sonra sakın süzgeçten geçirmeyin, olduğu gibi için. Bu posa altın değerinde; unutmayın.
* Yeşillik pırlanta: Antioksidanlar vücudumuza giren kanser yapıcı birçok maddeyi avlayarak zararsız hale getiren besinsel maddeler.
Bu antidoksidanların hemen hepsi de bitkisel kaynaklı olup, en etkili olanları C, E, karotenler (yeşil yapraklı sebzeler, domates, havuç, balkabağı, kayısı), selenyum (tahıl, mantar), biyoflavonoidler (yeşil çay, narenciye, çilek, böğürtlen, kara üzüm, ahududu, yeşil yapraklı sebzeler), folik asit (yeşil yapraklı sebzeler, buğday, esmer ekmek, nohut, kuru fasulye, fındık, ceviz, lahana, karnıbahar). Bu ürünleri bol bol yemek çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor.
* Pul biber cııızzz: Dondurulmuş sebzelerden korkmayın, ama konserveye ilgi göstermeyin. Salamura, tuzlanmış balık ve et, dumanlanmış besinler, ızgarada pişirilen etlerden biraz uzak durun. İçine nitrit maddesi katılan salam, sosis, sucuğu kontrollü yiyin. Alkolde aşırıya kaçmayın. Sigara içmeyin. Yanmış ve kavrulmuş ürünler, küflü yiyeceklere, tuz, beyaz un, rafine şekere itibar etmeyin. Sirke, turşu, soya sos, tuz, kırmızı pul biber ise cııızzz.
* Hormona dikkat: Turfandaki sebze ve meyvelerin hormon değeri yüksek olduğu için bunları gerçek mevsiminde tüketmeye bakın. Sadece hormon değil, mevsiminde tüketilen ürünlerin vitamin ve mineral düzeylerinin daha yüksek olduğunu unutmayın.
Kanser olanların da bu diyeti uygulaması gerekiyor. Özellikle zeytinyağı hariç tüm sıvı yağlar ve margarinlerden mutlaka uzak durun. Bu sıvı yağların içindeki yağ asitleri kanserli hücrelerin gelişmesini destekliyor. Unutmayın; bu tip beslenme, doktorun uyguladığı tedavi yönteminin başarılı olmasını da sağlıyor.

Kanserden korunmak için

* Meyveler özellikle de turunçgiller
* Yeşil yapraklı sebzelerden ıspanak, maydanoz, ısırgan, roka, tere, kara lahana. Turpillerden; lahana, karnabahar, brokoli.
* Soya fasulyesi, fasulye, nohut, mercimek.
* Balık ve balık yağı, zeytinyağı.
* Yoğurt
* Tahıl taneleri.
* Yeşil çay, sarımsak, soğan.
* C ve E vitamini, karotenler, folik asit, meyve ve sebze posası, selenyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum.


Yazarlar