Yaşam Nazar boncuğu, kültür mirası listesine aday

Nazar boncuğu, kültür mirası listesine aday

05.12.2010 - 00:13 | Son Güncellenme:

Türk mutfak kültürünün önemli bir parçasını oluşturan düğün sofrası geleneği ve nazar boncuğu, UNESCO’nun “insanlığın somut olmayan dünya kültür mirası” listesine aday olacak.

Nazar boncuğu, kültür mirası listesine aday

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Öcal Oğuz, özellikle Ege Bölgesi’nde, “keşkek kültürü” diye bilinen düğün sofrası hazırlama geleneğinin, listeye alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Oğuz, Türkiye’deki nazar boncuğu kültürünü de bu listeye kaydettirmek istediğini söyledi.
UNESCO’nun ilgili komitesinin 2011 Kasım ayında Endenozya’da yapacağı toplantılarda, Türkiye’nin başvurularının değerlendirmesi bekleniyor. UNESCO geçen ay, “Semah Alevi-Bektaşi Geleneği”, “Kırkpınar Festivali” ve “Geleneksel Sohbet Toplantıları” geleneklerinin bu listeye kaydedilmesine karar vermişti. “Geleneksel Sohbet Toplantıları”, Urfa yöresindeki sıra gecelerini, İç Anadolu’daki “yarenlik sohbetlerini”, Konya bölgesindeki “Barama” ve Gaziantep yöresindeki “meşk gecelerini” kapsıyor. UNESCO’nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Sözleşmesi, bu listeye giren geleneklerin tespiti ve korunmasını öngörüyor.

Yazarlar