Editörün Seçtikleri Oksijen deposuna darbe

Oksijen deposuna darbe

02.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Oksijen deposuna darbe

Oksijen deposuna darbe


İzmir’in yeşil bölgelerinden İnciraltı’nın SİT alanı olmaktan çıkarılarak yapılaşmaya açılması sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu


       İnciraltı İzmir’in son yeşil alanı. Mandalina bahçeleri, dünyaca ünlü ılıcaları, jeotermal enerji kaynakları, Akdeniz Martısı ve nesli tükenmekte olan Tepeli Pelikan’ın üreme alanı olan İnciraltı, şimdi yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. Dünyanın en eski ılıcaları olan Adamemnon’un bulunduğu İnciraltı, aynı zamanda bozulmamış yeşil bitki örtüsü ile de İzmir’in oksijen deposu. Geçtiğimiz yıl birinci derece doğal sit alanı ilan edildi; ancak İzmir İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurdu. Son olarak İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu’nun bölgenin SİT’ten düştüğü kararını alması üzerine İzmir’de sivil toplum örgütleri protesto eylemi düzenledi. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e mektup yazan protestocular, İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu ile Kültür Bakanlığı’nı şikayet etti. TMMBO bağlı odalar ve İzmir Barosu’na bağlı Çevre Hareketi Avukatları’ndan oluşan sivil toplum örgütleri, Sezer’e yazdıkları mektupta, “Belediyelerin yapılaşma girişimleri ve bu yolda basındaçıkan demeçleri dikkate alınarak yeniden doğal SİT derecelendirilmesi yapılmasında zorunluluk vardır" talebini dile getirdi.
       Eyleme katılanlardan İzmir Güzelleştirme Vakfı Başkanı Sancar Maruflu, “Mandalina bahçeleri içinden gökdelenler çıkacak. İzmir’in bu son yeşil alanını talan edecekler. Hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

       Kurul SİT’ten düşürdü
       İdare Mahkemesi’nin nihai kararı çıkmadan Balçova ve Narlıdere Belediye başkanları SİT kararından öncesine dönüldüğünü belirterek yapılaşmanın serbest olduğunu duyurmaya başladı. SİT alanı kararını alan ve dağıtılan kurulun yerine oluşturulan İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu da SİT uygulamasının kaldırıldığı yönünde yeni bir karar aldı. İzmir İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunda alanın tümünün birinci derece SİT özelliği taşımadığı , derece tespiti yapılması gerektiği belirtiliyordu. Sivil toplum örgütlerinin de asıl üzerinde durduğu konu bu.
       Önceliği derecelendirmeye veren Çevre Hareketi Avukatlarından Noyan Özkan şöyle konuştu:
       “Şimdi yapılması gereken nihai kararı beklemek, daha sonra da bölgenin SİT derecelendirmesini yeniden yapmaktır. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda buranın sulak alan olduğu ve yer yer doğal SİT’e uygun olduğu belirtilmektedir. Burası doğal SİT olamaz şeklinde bir mahkeme kararı çıkmadan, kurulun eski statüye geri dönen bir karar alması bizleri şaşırttı."

Umutları Sezer’de

       İzmir’deki sivil toplum örgütleri Ahmet Necdet Sezer’e gönderdikleri mektupla İnciraltı’nın hangi dereceden SİT alanı olması gerektiğinin belirlenmesini istedi ve SİT kararını iptal eden mahkemeyi suçladı. İzmir 1 Nolu Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Bakır ise suçlamaları haksız buldu. Bakır, “Söz konusu alanda, daha önce alınmış karar iptal edilmiş değildir. Sadece yürütmeyi durdurma kararı verdi. Zaten belediye başkanları kurul kararlarına uymuyor" diye konuştu.

       Yapılaşma serbest
       İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina da İzmir için İnciraltı’nın büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: “Hiç kimse merak etmesin buranın yapılaşmaya açılmaması için elimizden geleni yapacağız." Balçova Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker ise bölgenin birinci derece SİT alanı olması bir yana üçüncü dereceye bile uygun olmadığını belirterek, “Kurul geçen yıl aldığı kararla burayı boş tutmak istiyordu. İzmir’in çöplerini getirip buraya atıyorlar. Kuş türlerinden söz ediliyor. Ben uluslararası Ramsey sözleşmesine baktım korunması gereken sulak alanlar içinde bizim bölgemiz bulunmuyor. Kurulun almış olduğu yeni kararla SİT öncesi duruma geri dönüldü. Yani yapılaşma serbest" dedi.

Yazarlar