Hamilelik ve Güneş Kremi

Güneş kendimizi iyi hissettirir, cildi hafif bronzlaştırır ve D vitamini sentezlenmesini sağlar. Ancak hamilelikte oldukça hassas hale gelen cilt için güneş ışınlarına maruz kalma söz konusu olduğunda dikkat etmek ve ekstra önlem almak gerekir.

Hamilelik dönemi yaz aylarına denk gelen anne adaylarının önem verdiği güneş kremi seçimi ve kullanımına dair bazı ipuçları…

Hamilelik Döneminde Güneş Kremi Kullanımının Herhangi Bir Zararı Var mıdır?

Yoğun bir ultraviyole (UV) ışık kaynağı olan güneşin zararlı ışınlarına karşı hamilelik döneminde dikkatli olunması gerekir.

Güneş ışınlarına maruz kalmak ciltte lekelenmelere neden olabilir, hamilelik döneminde ise bu durum daha belirgin olarak gözlenir. Bu nedenle özellikle yaz hamileleri için güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu kullanımı önerilir. Seçilen koruyucunun ise en az 30 faktörlü olması önerilir.

Anne Adayları Hangi Güneş Kremlerini Kullanmalı, Hangilerinden Kaçınmalıdır?

Güneş kremleri fiziksel koruma ve kimyasal koruma olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziksel güneş koruyucular cildin yüzeyinde bir tabaka oluşturur ve güneş ışınlarını yansıtarak deriyi güneşin zararlı etkilerinden korur. Kimyasal güneş koruyucular ise ultraviyoleyi emerek cilde zararsız hale getirir. Anne ve bebek için zararlı olabilecek kimyasal maddeler içeren kimyasal koruyucular deriden emilirken, çinko oksit ve titanyum dioksit gibi mineral bazlı fiziksel koruyucular ise ciltten tam olarak emilmez ve bu nedenle gebelerde fiziksel koruyucuların kullanımı önerilir.

Gebelik Döneminde Güneş Kremi Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Etkili bir koruma için güneşe çıkmadan en az 20-30 dakika önce sürülmelidir ve güneş altında geçirilen zamana göre 2-3 saatte bir yenilenmelidir.

CİLDİNİZİ iki kez Nemlendirmeyi Unutmayın!

Hamile kadınların cildi oldukça hassastır. Çünkü, hormonal değişiklikler terleme yoluyla nem kaybını artırır. Bu nedenle cildiniz susuz kalır ve güneşe maruz kalmak bunu daha belirgin hale getirir. Güneşin cilde zarar verdiği ve kuruttuğu sır değildir! Önlem olarak, siz ve bebeğiniz için cildi güvenli bir şekilde beslemek çok önemlidir. Özel olarak formüle edilmiş ve cildi derinlemesine besleyecek şekilde zenginleştirilmiş ürünleri kullanarak yüzünüzü ve vücudunuzu her gün nemlendirmeniz gerekir. Aksi takdirde gerginlik, rahatsızlık, elastikiyet kaybı gibi riskler ortaya çıkar ve çatlaklar daha da artar.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Haberin Devamı

Facebook: @drsevaltasdemir

Haberin Devamı

Instagram: @drsevaltasdemir