Sağlıklı Beslenme Orucunuzu sigarayla açmayın!

Orucunuzu sigarayla açmayın!

01.09.2008 - 10:25 | Son Güncellenme:

Uzmanlar iftarı, sigara ile açmanın zararı kat kat artırdığını, sigara ile açılan orucun, zayıf kalan bünyeye balyozla vurmak olduğunu vurguladılar.

Orucunuzu sigarayla açmayın

ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, orucu sigara ile açmanın akciğer kanseri ve kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi. Prof. Dr. Oğuzhan, “Sigara vücuda zararlı. İftarı, sigara ile açmak zararı kat kat artırıyor Sigara ile açılan oruç, zayıf kalan bünyeye balyozla vurmak gibidir” dedi.
Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, Ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerinde mideye fazla yüklenilmemesi uyarısında bulundu. Prof.Dr. Oğuzhan, iftarda ağır ve yağlı gıdaların tüketilmemesini önerirken, “Hamur içi, yağ içeriği yüksek yemeklerden kaçınılmalı. İftara çorba ile başlanmalı ve aralıklı zamanla sebze ağırlıklı yemekler tüketilmeli. İftarda mideye fazla yüklenmek ciddi rahatsızlara yol açabilir. Sahurda da yine hafif gıdalar alınmalı. Sahur yemeğinden sonra hemen uyunmamalı. Midenin gıdaları biraz eritmesine izin verilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, Toplumda, kalp damar hastaları oruç tutamaz anlayışının da yanlış olduğunu, bu hastalık grubundakilerin doktorlarına mutlaka danışmaları gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Oğuzhan, “Birkaç ay önce kalp krizi geçirenler, tansiyonunun kontrolü güç olan hipertansiyon hastaları, şekeri kontrol edilemeyen hastalar, kalp kapağı değişen hastaların oruç tutmaları sağlıkları açısından tehlike doğurabilir. Bu tür hastalar aç kalmamalı ve ilaçlarını zamanında almalı. Bu rahatsızlıklar dışındaki kalp damar hastaları ise, oruç tutarken akşamki ilaçlarını iftarda, sabahki ilaçlarını sahurda alabilir” diye konuştu.

Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, tiryakilerin zararları herkes tarafından bilinen sigarayı bırakmaları için ramazan ayının iyi bir fırsat olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Oğuzhan, şunları söyledi:
“Sigara dumanında sayamayacağımız kadar zehirli madde var. Sigara sadece oruçlu iken değil, normal şartlarda da insanlara zararlı. Hele sigara ile oruç açmak, iftara sigara ile başlamak, nabız ve tansiyonun yükselmesine yol açmakta. Kalp krizini tetiklemekte. Sigaranın yol açtığı hastalıkları kat kat artırmakta. Sağlıklı kişilerde bile kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Sigarayla oruç açmak zayıf bünyeye balyozla vurmak gibidir. Mümkünse sigara hiç içilmemeli. Ramazan ayı tiryakilere sigarayı bırakmak için vesile olmalı.”

Haberin Devamı

Ramazan ayında yanlış bir anlayışın da iftar sonrası dolu mideyle aşırı egzersiz sarf edilen hareketlere girişilmesi olduğunu ifade eden Prof.Dr. Oğuzhan, iftardan hemen sonra dolu mideyle halı saha maçı yapma ya da ağır egzersizin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ekledi.

Yazarlar