Editörün Seçtikleri Pota altındaki parafesyonel

Pota altındaki parafesyonel

27.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pota altındaki parafesyonel

Pota altındaki parafesyonel


Avrupa’nın en iyi oyun kurucusu, Tofaş Basketbol Takımı’nın as oyuncusu David Rivers aynı zamanda başarılı bir işadamı


       Getto nedir bilir misiniz? New Jersey’de bir gettoda büyüdüm ben. Ailem çok çok fakirdi." Türkiye Birinci Basketbol Ligi’nin lider takımı Tofaş’ın Amerikalı oyuncusu, Avrupa’nın en iyi oyun kurucusu olarak anılan David Rivers kendinden söz etmeye ilk başladığında ağzından dökülen kelimeler bunlar oluyor. Tofaş’ı liderliğe taşıyan Rivers, Türkiye’de ve yurtdışında izleyici tarafından o kadar seviliyor ki kameralar sürekli onu takip ediyor. Hatta maçlarda oyunu gösteren kameranın yanında sadece bir kameranın bu yıldız basketçiyi izlediği söyleniyor.
       On dört kardeşi var
       Röportaj için Rivers’ın antremanındayım. Tofaş Takımı’nın gelecekteki yıldızları, minik basketbolcular gözlerini bir an bile kırpmadan seyrediyorlar onu.
       Aslına bakarsanız David Rivers’ın hayat hikayesi tam bir gerçeğe dönüşmüş Amerikan rüyası.
       Yoksul aile
       New Jersey’de yoksul ve kalabalık bir ailenin kendi deyişiyle sondan üçüncü çocuğu; Rivers’ın dokuzu kız toplam 14 kardeşi var! Yalnız ve mutsuz geçen çocukluğunun tek çıkış noktası basketbol olmuş.
       Onca kalabalık bir aileye sahip olup da yine de “yalnız" olmayı Rivers’ın kendisi de tuhaf buluyor. O yılları bakın nasıl anlatıyor ünlü oyuncu: “Söyleyecek bir şeyim yoksa konuşmazdım. Hiç arkadaşım yoktu ama tek başıma olmaktan da memnundum. Basket sosyalleşmemi sağladı. İnsanlar, beş yaşında bir çocuğun böyle iyi basket oynamasını hayranlıkla izliyordu. İlk organize maçımı yedi yaşındayken oynadım. Çocukken popüler olmuştum. Birçok arkadaşım oldu." David Rivers, gerçek anlamda bir “celebrity". Bunun nasıl bir şey olduğunu soruyorum, “Onu, celebrity olduğumu düşünenlere sorun" diye yanıtlıyor ve ekliyor: “Alışveriş yaparken birilerinin sürekli seni izlemesi hiç de hoş değil. Ama çocuklar başka!"
       NBA’le gelen şöhret
       Rivers, küçük yaşlarda keşfedilen yeteneği sayesinde üniversitede psikoloji eğitimi almış. Para ve ünle de, NBA ligine transfer olunca tanışmış. Ardından Avrupa’ya ve son olarak da Türkiye’ye gelmiş. Bütün yeteneğine ve basketi sevmesine rağmen bu transferlere sadece “iş" gözüyle baktığını büyük bir açık sözlülükle belirtiyor: “Türkiye’ye ya da Yunanistan’a gelmek için büyük bir heyecan duymadım. Profesyonel olmak, bu işte pazar değeriniz en çok neredeyse oraya gitmektir."
       Türkiye’nin potansiyeli
       Gelelim Türkiye’ye. Türk toplumuna bir yabancı olarak baktığı zaman müthiş bir potansiyel görüyor. Oysa çok değil iki yıl önce Bursa’ya geldiği feribotta kara kara, hayatının hatasını yaptığını düşünmüş ama, sonra: “Türkiye’ye gelmek için özel bir heyecan duymadım. Burası bir metropol değildi, bir Atina, bir İstanbul değildi. Yeteneklerime karşılık alacağım en yüksek dolar değeri bu ülkedeydi. Sonuçta benim de bir pazar değerim var. Ancak, şimdi çok fazla potansiyel olduğunu görüyorum.
       Türk insanı çok çalışıyor
       Bir işadamı olarak ilk yılın sonunda burasının iş anlamında önemli bir yer olacağını farkettim. Dünyadan bakıldığında Türk Hükümeti’ndeki değişiklikler buraya gelip yatırım yapmayı engelliyor insanların gözünde.
       Türk insanı ne iş yaparsa yapsın çok çalışıyor. Ama isterseniz dünyanın en çalışkan insanı olun eski yöntemlerle çalışıyorsanız ilerleyemezsiniz." Geldiğinden beri iki yıldır bir kez hayvanat bahçesine gitmiş bir de eve yemek getirmek için markete, iki defa da sinemaya.

Topu bırakacak masaya oturacak

       Aslına bakarsanız Rivers yalnız basketçi değil, aynı zamanda işadamı. Amerika’da biri ortaklık olmak üzere toplam beş şirketi var! Akşamları antrenman dönüşü İnternet, faks ve telefonla Amerika’ya bağlanıyor ve işlerini hallediyor.
       İki yıl sonraysa basketten emekli olup kendini tamamen işine vermeyi düşünüyor. Rivers’ın şirketlerinin skalası ise oldukça geniş:
  • Bir ticari temizlik şirketi.
  • Rivers Investment Company. Girişimcilere, iş fikirlerine yatırım yapıyor.
  • Avrupa’ya yönelik American International Players Association. Yurt dışındaki Amerikalılara 24 saat pasaport servisi, sporcu danışmanlığı, sağlık yardımları, global bir web sitesinde bilgi sağlıyor.

    KİMDİR? David Rivers

          
  • 1965, New Jersey doğumlu.
  • Notre Dame Üniversitesi’nde psikoloji eğitimi gördü.
  • NBA Ligi’nde Los Angeles Lakers, Clippers’da, Fransa’da Antibes, Yunanistan’da Olympiakos’ta, İtalya’da ise Bologna’da oynadı.
  • 1998’den bu yana Tofaş’ta oynuyor.

  • Yazarlar