Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

sezaileventoglu@hotmail.com

Tüm Yazıları

Anal fistül ilaç ile tedavi edilemez,  Anal fistülün tedavisi mutlak cerrahidir. Bununla birlikte anal fistülün ameliyat sonrası fekal inkontinans ve fistüllerin tekrarlama olasılığı vardır. Yara kapandıktan sonra tekrar iltihaplı akıntı meydana geliyorsa hastalık nüksetmiş demektir.

Anal fistül için en iyi tedavi nedir?

Anal fistül tedavisinde; fistülektomi, seton yerleştirme, ilerletme flebi, fibrin yapıştırıcı fiksasyonu ve lazer fistülektomi için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Anal fistül için doğru tedavi birçok faktöre bağlıdır. Öncelikle, iyileşme süresinin kısaltılması ve fistülün tekrarlamaması adına doğru cerrahi yöntem tespit edilmelidir. Bununla birlikte faydaları karşılaştırıldığında, lazer fitülektominin diğer geleneksel cerrahi yöntemlerden çok daha etkili olduğu düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Anal fistül için çeşitli tedavi seçeneklerinden bazıları:

Fistülektomi

Fistülektomi, cerrahın fistül yolunu tamamen ortadan kaldırdığı cerrahi bir işlemdir. İşlem normalde genel anestezinin etkisi altında gerçekleştirilmektedir. Fistül yolu boşaltıldıktan sonra cerrah, oluğun iyileşmesine izin verir. Bununla birlikte cerrahi işlemin sfinkter kaslarına zarar verme riski bulunmaktadır ve bu da hastalarda fekal inkontinansa neden olabilir.

Lazer Fitülektomi

Fistül tedavisi için lazer cerrahisi tüm tedavilerin en gelişmişidir. Tedavi genel anestezinin etkisi altında yapılır. Cerrahi tedavinin geçmesi 30-40 dakika sürer. Bu işlemde, fistül kanalına belirli miktarda lazer enerjisi ile bir lazer probu yerleştirilir. Lazer cerrahisi, diğer geleneksel tedavilere kıyasla yüksek bir iyileşme oranına sahiptir. Tedavi, karmaşık fistüller için en iyi sonucu verir. İşlem sırasında büyük kesi yapılmadığı için anal bölgede herhangi bir yara ihtimali yoktur.

Lazer cerrahisi neden anal fistül için en iyi tedavi olarak kabul edilir?

- Kısa bir cerrahi işlemdir,

- İşlem minimal invazivdir,

- Herhangi bir geleneksel ameliyattan daha hızlı iyileşme sağlar,

-Günlük bakım prosedürü daha kolaydır,

- Neredeyse ağrısız bir işlemdir,

Haberin Devamı

- Hasta daha kısa sürede normal rutine dönebilir,

- Tekrarlama olasılığı görece azdır.

Lazer ameliyatından sonra kişi ne zaman eve dönebilir?

Hasta ameliyattan sonra aynı gün evine dönebilir veya bazı durumlarda gece hastanede yatıp ertesi gün evine dönmesi gerekebilir. Hasta taburcu olduktan sonra birkaç gün dinlenmeli ancak hareketsiz bir yaşam sürmemelidir. Hasta her gün kısa mesafelerde yürümeye çalışmalıdır, bu da hızlı iyileşmeyi kolaylaştırır. Hastanın tamamen iyileşene kadar ped takması gerekebilir. Düzenli egzersiz, kişinin mümkün olduğunca erken normal yaşama dönmesine yardımcı olur.