Dekorasyon Romantizm katılmış yeni yorumuyla: Gotik

Romantizm katılmış yeni yorumuyla: Gotik

08.11.2010 - 11:02 | Son Güncellenme:

Ortaçağ döneminin dikkat çekici ama oldukça gizemli stili gotik yeni yorumu ve biraz da romantik versiyonu ile sezonun en gözde dekorasyon trendi.

Romantizm katılmış yeni yorumuyla: Gotik

Göğe doğru uzanan ince ve sivri uçlu kuleler, ihtişamlı katedraller, taş şatolar, karmaşık ve girift bir mimari ve uzun kemerli pencereler Ortaçağ dönem mimarisinin en belirgin özellikleri. Ancak gotik stilin dekorasyona yansımaları biraz daha farklıydı. Gerçekten dramatik bir etki yaratan stilde renklerin en koyu olanını, malzemelerin ise en soğuk olanı tercih ediliyordu. Yaşamın biraz da karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık yüzünü estetikle birleştirerek ortaya koyan gotik dekorasyon stili, karanlık, gizemli ve dramatik bir atmosferden hoşlananlar için romantik yüzü ile yeniden moda.

Haberin Devamı

Stili yansıtanlarElbette artık katedral ve şatolarda yaşamıyoruz. Bu nedenle stilin aslına uygun olarak, birebir uygulanması da mümkün değil. Sezonda dikkat çeken yeni gotik stilde belli parçaları daha sade ve modern yaşam tarzına adapte ediliyor. Mobilya, kumaş ve görsel dekoratif detayların doğru bir kombinasyonu ile bunu başarabilirsiniz. Örneğin gotik stilin en dikkat çeken parçaları oymalı büyük yemek masaları, kumaş döşemeli ve yüksek sırtlı sandalyeler gibi büyük masif ahşap mobilyalar. Özellikle Ortaçağ’da en popüler desen olan dört yapraklı yonca motifini sandalye sırtlarında oyma yaptırabilirsiniz. Motifi tüm ev tekstilinde de kullanabilirisiniz. Kalın kadife perdeliklerde drape ve rustik perde boruları tercih ediliyor. Stili pekiştirmek için perde boru uçlarında “fleur de lis” ya da yonca motifleri çok şık duruyor. Ayrıca damask desenli duvar kağıtları da gotik stili yansıtan öğelerden.

Haberin Devamı

Eğer evinizde mimari olarak değişiklik yapabiliyorsanız, gotik mimariyi en iyi vurgulayan seçeneklerden uzun tavan kirişleri ekleyebilirsiniz.

Romantizm katılmış yeni yorumuyla: Gotik

Renkler ve kumaşlarTemanın ana rengi her ne kadar siyah ve koyu tonlar olsa da yeni gotik stilde daha pastel tonlar da dekorasyona dahil ediliyor. Ayrıca siyah ve koyu renkler hem hataları ortaya çıkarır, hem de mekanları çok daha dar gösterir. Bu nedenle gri, pastel pembe, gül kurusu ve morun açıktan koyuya uzanan tonlarını dekorasyona ekleyebilirsiniz. Eğer ille de siyah diyorsanız duvar kağıdı ve mat desenler kullanabilirsiniz. Stili öne çıkaran bir diğer seçenek ise kumaştır. Özellikle kalın koyu kırmızı, mor ya da koyu yeşil renkte kadifelere ve siyah ya da pastel pembe dantel kumaşlar mekanda daha dramatik bir hava yaratırken biraz da gizemli ve seksi bir etki bırakır. Yatak örtüleri ve ev tekstilinde kadife, ince brokarlar, müslin, dantel ve tüller kumaş seçeneklerinden bir kaçı.

Gotik stilin olmazsa olmaz aksesuarı hiç kuşkusuz şamdan ve mumlar. Büyük taşlı pirinç avizeler de mekan aydınlatması olarak dikkat çekiyor.

Birkaç detay• Şömine ya da melek, şeytan temalı sanat eserleri
• Kemerli pencere kornişleri
• Vitray cam aksesuarlar
• İşlemeli büyük pirinç şamdanlar Evim

Yazarlar