Editörün Seçtikleri Rotaryenlere kadın lider

Rotaryenlere kadın lider

17.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

1990'a kadar kadın üye bile kabul etmeyen Türkiye Rotary Kulübü, 45 yıllık tarihinde ilk kez bir kadını başkan (guvernör) seçti

Rotaryenlere kadın lider




"KADINLAR, daha ılımlıdır, daha şefkatlidir, daha iyi niyetlidir. Güzellik simgesidir. Kadınlar başarının artmasında etkendir."
Bu sözler Türkiye Rotary Kulübü'ne 2000 yılında başkanlık (guvernörlük) yapacak olan Dr. Hatice Şarizi'ye ait. Şarizi, Türk rotaryenlerin tarihinde seçilen ilk kadın başkan olacak. Başkanlığı 10 Nisan 1999'da resmen duyurulacak ve 1 Temmuz 2000'de görevine başlayacak.
Şarizi, göreve seçilmesini "tılsımdır benim olmam" diye açıklıyor. Aslında tılsım falan yok. Bir sihirbazın ya da büyücünün de parmağı yok. Yıllarca durup dinlenmeden çalışma, azim, istek ve enerji var.
Rotary Kulübü, topluma hizmet etme amacıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütü. Türkiye'de 45 yıl önce kurulduğunda, kulüp, üyelerini yalnızca üst düzey işadamlarından seçiyordu. İşadamları yalnızca erkek demekti. Kulübe 1990'da ilk kez kadın rotaryenler kabul edildi. İlk giren 10 kadın arasında Şarizi de vardı.
Rotaryen olmak kolay değil. Rotaryenin yapılan hizmetlere maddi, manevi destek verebilmesi, kendi deyimleriyle "evini arabasını bir imzayla satabilecek" inisiyatife sahip olması gerekli. Dr. Şarizi de doktorluktan kalan mesaisini 19 yıldır yardımlarla topluma hizmet vermeye ve Türkiye'yi yurtdışında tanıtmaya veriyor.
Ayrıca resim yapıyor, yemek yapmaya bayılıyor ve çok da güzel konuşuyor. Güzel konuştuğu için siyasi partilerden teklif yağıyor. Ama o YDH'nın kurucu üyelerinden olmasına rağmen, parti kapandıktan sonra gelen hiçbir teklifi kabul etmiyor. Nedenini şöyle açıklıyor:
"Kıbrıs'ta savaşı yaşadım. Doktor olduğum için hastalara yardım etmenin mutluluğunu yaşadım. Ama ben dobrayım, düzüm. Bir şöyle bir böyle olamam. Bu yüzden politikayı düşünmüyorum."
Kadınlar Türkiye'de politikaya pek sıcak bakmıyor ama erkek egemen mesleklerden sivil toplum örgütlerine kadar girilmedik yer bırakmıyor. Erkekler başta aralarına kadın kabul etmezken, bir gün bir kadın onlara başkanlık bile yapabiliyor.

Hatice Şarizi kimdir?

Lefkoşa'da 1956'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini yine Lefkoşa'da, yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1971-1975 arasında Anestezi ve Reanimasyon dalında asistan olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi'nde 1975 - 1982 yıllarında, SSK Okmeydanı Hastanesi'nde de 1982 - 1989 yıllarında uzman olarak görev yaptı. Aile kuruluşları olan Tam Tıp, Ultrases Nükleer Tıp Merkezleri'nde ise 1986'dan bu yana çalışıyor. Ulusal Rotary Vakfı'nda 1995'te yönetim kurulu üyesi oldu, 1 Temmuz 2000'e kadar başkan yardımcısı görevini sürdürecek. Evli ve üç çocuklu.




Yazarlar