Editörün Seçtikleri Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

12.08.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz ya da baş ağrısı, hazımsızlık gibi sorunlarla mı boğuşuyorsunuz?... Şifalı otlar, pek çok derde deva oluyor... Ancak doğru zaman ve miktarda kullanmak şartıyla...

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu

Uykusuzluk mu çekiyorsunuz ya da baş ağrısı, hazımsızlık gibi sorunlarla mı boğuşuyorsunuz?... Şifalı otlar, pek çok derde deva oluyor... Ancak doğru zaman ve miktarda kullanmak şartıyla...

Doğanın gizli reçetesi
Pervin Metin


Kimi zaman üzerine basıp geçtiğimiz otların kerameti saymakla bitmiyor. Kadınların menopoz dönemlerinde yaşadığı saç dökülmesine çözüm olarak önerilen ısırgan otu ve hakiki papatya, yüzde 50’nin üzerinde etkili oluyor. Erkeklerde ise durum biraz farklı. Onların saç dökülmesinin nedeni genetik olduğundan, yapılacak çok fazla şey yok. Ancak bu bitkiler saç köklerini kuvvetlendirerek dökülmeleri en aza indiriyor. Bunun nedenini Prof. Dr. Zeki Özer, şöyle anlatıyor: "Bu iki ot, saç dökülmelerini büyük oranda engeller. Kadınlardaki dökülme genellikle hormon bozukluğu ve düzensiz beslenmeye bağlıdır. Dengesiz beslenme de saç köklerini çürütür."

Her derde deva
Prof. Özer, bu iki otun kullanımındaki püf noktalarını da şöyle açıklıyor: "Bir su bardağı kaynar suya bu bitkilerden 2 çay kaşığı konur ve 10 dakika demlemeye bırakılır. Hazır olan çayın kullanılması için saçların temiz tutulması şart. Saçlar şampuanla yıkandıktan sonra son durulamada bu çay kullanılır. Birkaç uygulamadan sonra saçın kökleri kuvvetlenir ve parlaklık kazanır."
Özer, hazımsızlıktan uykusuzluğa kadar her türlü hastalığa iyi gelen alternatif karışımlardan bazılarını şöyle sıralıyor:

ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ
Pelin otu: Pelin otu yaprakları ve çiçekleri 1 litre suya 5-10 gram konur ve demlenir. Günde 3-4 kez 1 çay bardağı içilir.

HAZIMSIZLIK GİDERİCİ
Pelin + Papatya + Anason tohumu + Meyankökü: 30 gram pelin, 10 gram papatya, 5’er gram anason tohumu ve meyankökü karıştırılıp, bir bardak soğuk suyla 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce 1 bardak içilir.

İDRAR SÖKTÜRÜCÜ
Maydanoz + Atkuyruğu + Kekik: Her birinden 30’ar gram alınarak karışım hazırlanır. Bir bardak kaynar suya 2 çay kaşığı karışımdan konur ve 20 dakika demlenir, günde 3 bardak içilir.

KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI
Kılıç püskülü + Hakiki şahtere + Aslandişi + Nane: 20 gram kılıç püskülü 10’ar gram hakiki şahtere, aslandişi yaprak ve nane karıştırılır. Karışımdan 2 çay kaşığı alınır, 1 bardak soğuk su içine konarak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Yatmadan 1 saat önce bir bardak içilir.

SOĞUK ALGINLIĞI
Mürver çiçeği + Ihlamur + Papatya: Her birinden 30’ar gram karıştırılır. 250 mililitre kaynar suya bu karışımdan 3 çay kaşığı konur. 10 dakika demlenir, sıcak su olarak içilir.

UYKUSUZLUK
Kedi otu kökü + Şerbetçi otu + Oğul otu : Her birinden 30’ar gram karıştırılır. 2 çay kaşığı 1 bardak kaynar suya konur ve 15 dakika demlenir. Yatmadan 1 saat önce 1-2 bardak içilir.

1 yılda tüketin
Karışımları hazırlarken dozuna ve zamanına dikkat etmek şart. Bitki uzmanları, kurutulan otların en geç 1 yıl içinde tüketilmesi gerektiği konusunda hemfikir.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Erkan Önsel de zamanında kullanılmayan bitkilerin zehir saçabileceğini belirterek şöyle dedi: "Eczacılık fakültelerinde Fitoterapi (Bitkilerle tedavi) kursları verilir. Öğrenciler bitkisel kaynaklı ilaçlarla ilgili eğitim görüyor. Karışımlardan bilimsel olarak yapılmalı, bunlar eczanelerde satılmalı.

‘İlaç yerine bitki alıyoruz’
Tiyatrocu Atilla Arcan ile eşi Gül Hanım, en fanatik ‘doğalcılardan’. Ne tıbbın ne de yabancı otların gücünü reddeden çiftin, şifalı otlarla ilişkisini sorduk...

* Gerektiğinde aktarların mı, doktorların mı kapısını aşındırırsınız?
G.A.: İlaçlar yerine doğal ürünleri tercih ederiz. Çünkü sağlığın özü doğada gizli. Tıbbı inkâr etmiyorum ama doktorlar da bu konuya eğilmeli.
A.A.: 55 yaşındayım ve bitkiler sayesinde kendimi çok sağlıklı hissediyorum. Ciddi boyutta olmayan şeker hastalığım var. Şekerime iyi geldiği için Antalya’nın dağlarından toplanan kekiği kullanırım.

* Bitkisel karışımları çocuklarınız da kullanıyor mu?
G.A.: 3 oğlum var. Boğazları ağrıdığında keten tohumu dövüp, az suda kaynatırım. Ilıkken tülbente sarıp boğazlarına bağlıyorum. 15 dakikada etkili oluyor.
A.A.: Babam "Yüz Yıl Genç ve Dinç Yaşamanın Sırrı" diye bir kitap yazmıştı. Çocukluğumdan beri otlarla iç içeyim. Halsizliğe iyi geldiği için yemeklerimize bira mayası atılırdı. Ben hâlâ keten keneviri tohumlarını ezerim.

Şifalı otlar sofrası
SİVİLCELERE KARŞI
OFUMARİA 0FFİCİNALİS (Türkçe: Hakiki şahtere)
(Samsun, Amasya, Maraş, Tekirdağ ve İstanbul’da yetişiyor)

Çay
Bitkinin kuru halinden bir çay kaşığı alınır ve bir bardak soğuk su içinde akşamdan kaba konur. Bu karışım her sabah, kahvaltı sonrası ılıtılarak bir bardak içilir.

Şahtereli patates kavurması
Malzeme:
1 kilogram patates,
100 gram hakiki şahtere,
50 gram salça,
2 çay kaşığı kırmızıbiber,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
Bir limon ve tuz.

Hazırlanışı: Patatesler haşlandıktan sonra soyulur ve soğumaya bırakılır; ardından ezilir. 100 gram bitki temizlendikten sonra doğranır ve patateslerle karıştırılır. Bir tencerede sıvıyağ içerisine domates salçası ve kırmızıbiber eklenerek 2 - 3 dakika düşük ateşte tutulur. Önceden hazırlanan karışım tencereye konularak iyice kavrulur. Salçanın rengini içine çeken patatesler servise hazırdır.

MALVA SYLVESTRİS (Türkçe: Yabani ebegümeci, Ebegömeci)
(Bolu, Bilecik, Isparta, Gümüşhane ve Muş’ta yetişir)

Çay
4 ila 6 tatlı kaşığı kuru veya yaş bitki 1 litre su içine konarak kaynatılır. 10 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülür. Günde 3-4 defa içilir.

Ebegümeci gözlemesi
Malzeme:
1 kilogram ebegümeci,
2 baş soğan,
50 gram margarin,
1 tatlı kaşığı pul biber,
1 yemek kaşığı salça,
Yarım çay bardağı pirinç,
1.5 su bardağı su ve tuz.

Hazırlanışı: Doğranan bitkilerle soğanlar yağda sararıncaya kadar kavrulur. Üzerine salça eklenir. Kıyılmış bitkiler de ilave edilerek 2 - 3 dakika karıştırılır. Pirinç, biber, tuz ve su konarak pişirilir ve servis yapılır.
(Bitki 30 gramlık paketlerde 1.5 ile 2 milyon lira arasında satılıyor)

ADET DÜZENLEYİCİLER
APİUM NODİFLORUM (Türkçe: Su baldıranı)
(Mersin, Amasya, Balıkesir, Denizli ve Adana’da yetişiyor)
Baldıran yemeği
Malzeme:
800 gram baldıran yaprağı,
300 gram kıyma,
50 gram margarin,
1 adet soğan,
Bir yemek kaşığı salça,
Tuz, kırmızı ve karabiber.

Hazırlanışı: Doğranan yapraklar 5 - 6 dakika sıcak suda haşlanır. Yapraklar, tencerede kavrulan kıyma ile soğana eklenir. Üzerine salça, tuz, kırmızı ve karabiber konur, kısık ateşte pişirilir.

HYPERİCUM PERFORATUM (Türkçe: Sarı kantaron, kılıç otu)
(İstanbul, Eskişehir, Ankara, Burdur ve Maraş’ta yetişir)

Çay
Malzeme:
1 litre su,
2 çorba kaşığı bitki çiçeği,
1 çay kaşığı karanfil, şeker.

Hazırlanışı: Kaynatılan 1 litre suya 2 çorba kaşığı bitki çiçeğiyle 1 çay kaşığı karanfil atılır, 5 dakika demlenir. Şeker katılarak içilir.

LAMİUM AMPLEXİCAULE (Türkçe: Ballıbaba, Emzik)
(Balıkesir, Kayseri, Samsun, Iğdır ve Ağrı’da yetişir)

Çay
Ağrı verici ve düzensiz aybaşlarında 1-2 çay kaşığı çiçek, 1 su bardağı suyla kaynatılır. 5 dakika demlendikten sonra günde 2 - 3 bardak içilir.

Ballıbaba yemeği
Malzeme:
1 kilogram ballıbaba,
Yarım su bardağı pirinç,
1 adet orta boy soğan,
1 kaşık margarin,
1 kaşık domates salçası,
Tuz, baharat.

Hazırlanışı: Bitkiler, yıkanır ve doğranır. Tencerede eritilen margarinin içine atılan soğan pembeleşene kadar pişirilir. Domates salçası, tuz, baharat, doğranmış bitki de eklenerek kavrulur. Üzerine pirinç ile 2 bardak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
(50 ile 100 gramlık paketlerinin fiyatı 1 ile 6 milyon lira arasında değişiyor)

HEMOROİDE KARŞI
PLANTAGO LANCEOLATA (Türkçe: Bağ yaprağı)
(Aydın, Uşak ve Van’da yetişiyor)
Çay
1 çay kaşığı bağ yaprağı, bir çay kaşığı kekikle
karıştırılarak yarım litre kaynar su içerisine konur.
Yaklaşık beş dakika bekletildikten sonra içilir.
Bağ yaprağı sarması,
Malzeme:
40 adet bitki yaprağı,
150 gram dolma içi,
500 gram kabak,
2 orta boy soğan,
2 domates,
1 tutam yeşil soğan,
Maydanoz, dereotu,
2 çorba kaşığı salça,
2 çorba kaşığı reyhan,
Tuz ve baharat.

Hazırlanışı: Ilık suda ıslatılan dolma içine suyunu çektikten sonra domates, kuru ve yeşil soğan, maydanoz, dereotu doğranır. Üzerine 2 kaşık salça, reyhan, tuz ve baharat eklenir. Su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışımdan haşlanmış bitki yaprağı üzerine bir çorba kaşığı harç konularak sarılan dolmalar tencereye dizilir. Normal ateşte bir saat pişirilir. Üzerine kızgın yağda pembeleştirilmiş soğan sosu eklenir. 10 dakika bu şekilde pişirildikten sonra servise hazırdır.

EQUİSETUM ARVENSE (Türkçe: Bataklık at kuyruğu)
(Artvin, Bartın ve Muş’ta yetişir)

Çay
Malzeme: 10 gram kurutulmuş bitki, bir litre su, şeker, limon

Hazırlanışı: Kaynatılan 1 litre suyun içine 10 gram bitki eklenir. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra istenirse limon ve şeker konur.
(50 ve 100 gramlık paketler 1 ile 6 milyon lira arasındaki fiyatlarla satılıyor)

BİTTİ





YAŞAM

















Yazarlar