Genel Sağlık SAĞLIK DÜNYASI

SAĞLIK DÜNYASI

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

SAĞLIK DÜNYASI

SAĞLIK DÜNYASI


       Bağırsak kanserine DNA testiyle teşhis
       MAYO Clinic uzmanları ve Exact Laboratuvarları bilim adamlarının ortak çalışmaları sonucu, kalın bağırsak kanseri ve rektum kanserini belirlemede yüzde 91 oranında başarılı olan yeni bir test geliştirildi. Uzmanlar, testin iki-üç yıl içinde uygulanmaya başlanması ile birlikte kanser vakalarının artık daha erken teşhis edileceğini ve en önemlisi bu hastalığa yakalananların veya hayatını kaybedenlerin sayısının önemli ölçüde azalacağını kaydetti. Bilim adamları araştırma kapsamında 22 kolon kanserli, 11 kanser öncesi poliplere sahip, 28’i sağlıklı toplam 61 kişiden oluşan bir denek grubunu inceledi ve DNA testi ile kanserli hastaların yüzde 91’ini, polipli hastaların ise yüzde 73’ünü belirlemede başarılı oldu.

       Zihinsel engelli olimpiyatına hazırlık
       ZİHİNSEL engelli gençlere ve erişkinlere çeşitli spor dallarında eğitim ve yarışma olanağı sağlayan uluslararası bir program olan “Özel Olimpiyatlar" kapsamında 2. Avrupa Futbol Koordinatörleri Konferansı, Monaco’da gerçekleştirildi. 36 ülkenin yer aldığı konferansa Türkiye’den Özel Olimpiyatlar Türkiye Ulusal Proje Koordinatörü Ali Üredi de katıldı. Üredi burada yaptığı konuşmada, 2001 yılı Haziran ayında Polonya’da yapılacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası konusunda yapılan hazırlıkları anlattı ve sporcuları nasıl motive ettiklerini açıkladı. Türkiye, konferansa katılan diğer koordinatörlere örnek ülke olarak gösterildi.

       Çocuklarımızın gözleri bozuk
       DÜNYA Göz Hastanesi’nin geçen Eylül’de başlattığı “Okul Çağı Çocuklarda Göz Sağlığı" Kampanyası, çocukların ciddi göz sağlığı problemleri yaşadığını ortaya koydu. İstanbul’da göz sağlığı taramasından geçirilen 6-12 yaş grubunda, bin 206 çocuğun yüzde 50’sinde, göz bozukluğu ve kayma olduğu belirlendi. Çocukların, göz sağlığı bozukluğu konusunda bazı hareketleriyle kendilerini ele verdiklerini vurgulayan uzmanlar, evde anne-babalar, okulda da öğretmenlerin, “Bir yere bakarken başını eğme, elindeki oyuncağı ya da cismi gözlerine çok yakın tutma, yürürken sık sık düşme ya da dengeyi sağlamakta güçlük, güneşte sık sık göz kırpma" gibi davranışlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

       Ramazan’da kan bağışı çağrısı
       TRABZON Kızılay Kan Merkezi Müdürü Hasan Üçüncü, müftü ve din adamlarından vaazlarında kan bağışını konusuna yer vermelerini istediklerini belirtti. Özellikle Ramazan ayında bu konuda duyarlı olunmasını isteyen Üçüncü, “Böylelikle bedeni ibadet mantığı çerçevesinde vatandaşlar bu yönde teşvik edebilir. Kan hayattır, kan ihtiyacı ise devamlıdır. İhtiyacımız olduğunda bulabilmek için kan bağışında bulunmamız lazım." Anadolu Ajansı’nın haberine göre Üçüncü, Ramazan’da kan merkezinin 24 saat açık olacağını belirterek, “Vatandaşların iftardan iki-üç saat sonra kan bağışında bulunmalarında sağlık açısından da çok büyük faydaları vardır" diye konuştu.

       Hintli kadınlar dayağı onaylıyor
       HİNDİSTAN Sağlık Bakanlığı’nın 90 bin kadınla görüşerek yaptığı araştırmada, kadınların yüzde 56’sının belli koşullarda koca dayağını onayladığı ortaya çıktı. Raporda ev içi şiddetin hâlâ mahrem bir konu olarak algılandığı, dolayısıyla bu rakamın daha fazla olabileceği belirtildi. Reuters’in haberine göre, görüşülen kadınların yüzde 40’ı, ev işleri ve çocukların ihmal edilmesi durumunda koca dayağının haklı olduğunu, yüzde 37’i ise kadının kocasına haber vermeden dışarı çıkmasının geçerli bir neden olabileceğini düşünüyor. Haklı görülen diğer nedenler arasında, kocanın akrabalarına saygısızlık etmek, sadakat şüphesi, kötü yemek yapma ve drahoma (kadının evlenirken erkeğe verdiği çeyizi) az olması da bulunuyor.



Yazarlar