Editörün Seçtikleri Şarkılarla yarım yüzyıl

Şarkılarla yarım yüzyıl

09.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şarkılarla yarım yüzyıl

Şarkılarla yarım yüzyıl


Milliyet'ten görkemli sanat şöleni; "50 Yılın En Sevilen Şarkıları" konseri üç bin davetliye unutulmaz bir gece yaşattı


       Milliyet'in besteci ve söz yazarlarını özendirmek, Türk müziğine yeni eserler kazandırmak ve eski eserleri yeni kuşağa tanıtmak amacıyla okurlarının oylarıyla 1971'den beri aralıksız düzenlediği "Yılın En sevilen 10 Şarkısı", Milliyet'in 50. yılı nedeniyle "50 Yılın En Sevilen Şarkıları" adıyla gerçekleştirildi.
       Atatürk Kültür Merkezi'nde, 50 yılın en sevilen 20 şarkısının seslendirildiği gecede Muazzez Ersoy, Yıldırım Bekçi, Nalan Altınörs, Zekai Tunca ve Umut Akyürek davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı. Son yılların en görkemli müzik olayını Mustafa Yolaşan sundu.

Milliyet etkinlikleri

       Konserin açılış konuşmasını yapan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Doğan şunları söyledi:
       "Varlıkla ilgili ilk öğrendiğimiz sözlerden biri Descartes'a ait; 'düşünüyorum, o halde varım'. Bana göre bu öğreti yanlış. İnsan, 'Varım o halde düşünmeliyim' diyerek hayata bakmalı. Yüz yaşında bir insana bazen ömür kısa geliyor. Elli yaşında bir insana ömür uzun gelebiliyor. Demek ki insanın zaman içindeki varlığını belirleyen etken onun kendisine, çevresine ve ulusuna katkısı. Kurumlar da birey gibi. Sadece bizim gibi toplumlarda değil gelişmiş ülkelerde bile bir kurumun 50. yılına gelmesi önemli. Onun toplumda kökleştiğinin göstergesi.
       İşte, biz bu yıl 50. yılımızı kutluyoruz. Genç cumhuriyetimizin genç ama etkin kurumlarından biri Milliyet. Bunu siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Bununla ne kadar övünsek azdır. Milliyet'in 50. yılı 2000'de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Bu etkinliklerin ilki de 'Son 50 Yılın Sevilen Şarkıları'. Bu şarkıları sizlerin oylarıyla seçtik."
       Konserin ardından Doğan Holding İcra Kurulu Üyesi Vuslat Doğan geceye katılan ünlü sanatçılarla Yolaşan'a çiçek ve plaket verdi. Finalde de sanatçılar hep birlikte, Yusuf Nalkesen'e ait "Veda Busesi" adlı şarkıyı, davetlilerin yoğun isteğiyle iki kez seslendirdi.

Geceden notlar

       * Üç bin davetlinin izlediği muhteşem konser, Milliyet Gazetesi Halkla İlişkiler Müdürü Şadan Yolaşan ve ekibi tarafından organize edildi. Konserin ön hazırlığı dört ay sürdü. Bir gece önce AKM Büyük Salon'da hazırlıklara başlayan Yolaşan ve ekibi en ince detayları bile büyük bir titizlikle hazırladı.
       * Sahnelerin deneyimli sunucusu Halit Kıvanç bu kez izleyici sıralarındaydı. Şarkılara oturduğu yerden eşlik eden Kıvanç, Mustafa Yolaşan'ın anonsu üzerine uzun süre alkışlandı.
       * İzleyici sıralarında alkışlanan diğer bir isim "Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine" adlı şarkının bestecisi Semahat Özdenses oldu.
       * Seyirciler arasında yer alan çok sayıda yaşlı Türk Sanat Müziği hayranı parçalara gözleri yaşlı eşlik etti.
       * Eserleri seslendirilen birçok söz yazarı ve besteciden hayatta olmayan Hacı Arif Bey, Yahya Kemal Beyatlı, Abdülhak Hamid, Münir Nurettin Selçuk, Sadettin Kaynak, Zeki Müren ve Rüştü Şardağ'ın görüntüleri, dev ekrandan izleyicilere sunuldu.
       * Şarkıları seslendiren sanatçılara, Şef Ali İhsan Kısaç yönetimindeki 24 kişilik Türk Müziği grubu ve dört vokalist eşlik etti.
       * Son üçlü albümü büyük ilgi gören "Nostalji Kraliçesi" Muazzez Ersoy, gecenin finalinde sahneye çıktı. Ersoy, seslendirdiği parçalar kadar Nur Yerlitaş'ın hazırladığı beyaz sahne kostümüyle de ilgi odağı oldu.
       * Konserin ses ve ışık sistemleri Staras firması tarafından hazırlandı.
       * Marmara depreminde eşi, kızı ve torunlarıyla birlikte Yalova'da hayata veda eden Türk Sanat Müziği'nin ölümsüz sanatçılarından Ziya Taşkent için finalde özel bölüm hazırlandı. Geceyi sunan Yolaşan, bestesi Taşkent'e, sözleri Nurettin Baykal'a ait "Önce Sen Unut" adlı parçayı seslendirdi.

Ödül kazanan şarkılar

       Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun (Beste Avni Anıl, söz Şahin Çandır), Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine (Beste Sabahat Özdenses, söz Ahmet Cengizoğlu), Çile Bülbülüm (Beste Sadettin Kaynak, söz Vecdi Bingöl), Makber (Söz: Abdülhak Hamit), Veda Busesi (Beste Yusuf Nalkesen, söz Orhan Seyfi Orhon), Bir Rüzgardır Gelir Geçer (Beste Sadettin Kaynak), Dönülmez Akşamın Ufkundayım (Beste Münir Nurettin Selçuk, söz Yahya Kemal Beyatlı), Nasıl Geçti Habersiz (Beste Teoman Alpay, söz Nihat Aşar), Benzemez Kimse Sana (Beste Fehmi Tokay, söz Rüştü Şardağ), Bak Yeşil Yeşil (Beste Mustafa Seyran, söz Mehmet Erbulan), Endülüs'te Raks (Beste Münir Nurettin Selçuk, söz Yahya Kemal Beyatlı), İmkansız (Beste Zekai Tunca, söz Cemal Safi), Kalamış (Beste: Münir Nurettin Selçuk, söz Behçet Kemal Çağlar), Nereden Sevdim O Zalim Kadını (Beste Selahattin Pınar, söz Yusuf Ziya Ortaç), Sabret Gönül (Beste Sadi Hoşses, söz: Karacaoğlan), Bir İhtimal Daha Var (Beste ve söz: O. Nihat Akın), Agora Meyhanesi (Beste İsmet Nedim, söz Onur Şenli), Bir Bahar Akşamı (Beste Selahattin Pınar, söz F. Edip Baksı), Olmaz İlaç Sine - i Sad Pareme (Beste Hacı Arif Bey, söz Namık Kemal), Beklenen Şarkı (Beste Zeki Müren, söz Sabih Gözen), Duydum ki Unutmuşsun (Beste Selahattin Altınbaş, söz Turgut Yarkent).

Yazarlar