Sağlık Sedef Romatizması (Psoriyatik Artrit) Nedir, Neden Olur? Sedef Romatizması Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sedef Romatizması (Psoriyatik Artrit) Nedir, Neden Olur? Sedef Romatizması Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

03.04.2021 - 16:54 | Son Güncellenme:

Sedef romatizması oldukça ciddi bir cilt hastalığıdır. Halk arasında sedef hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, sedef hastalığı görüntülenen hastaların yaklaşık %20'sinde ortaya çıkan ve eklemlerde ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Peki sedef romatizması (psoriyatik artrit) nedir, neden olur? Sedef romatizması belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte sedef romatizması hakkında merak edilenler.

Sedef Romatizması (Psoriyatik Artrit) Nedir, Neden Olur Sedef Romatizması Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Sedef hastalığı, bazı hastalarda eklemlerde hasara sebep olabilir. Eğer eklem hasarı erken dönemde teşhis edilirse, eklem sakatlığı riski önlenebilir.

Haberin Devamı

 Sedef Romatizması (Psoriyatik Artrit) Nedir, Neden Olur?

 Sedef hastalığı; deride pullanma, kızarma, soyulma ve dökülme şeklinde ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Vücudun bağışıklık sisteminin etkilendiği bu hastalık bazı kişilerde eklemleri de etkileyebilir. Eklemlere saldırarak burada iltihaplanamaya sebep olur. Bu durum sedef romatizması olarak adlandırılır.

 Sedef romatizmasının tam olarak neden kaynaklandığı günümüzde bilinmemektedir. Bu hastalığın nedenine yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Yapılan çalışmalar, sedef romatizmasından şikayetçi olan hastaların yaklaşık %40'ında aile geçmişinde sedef ya da sedef artrit öyküsü bulunduğunu göstermektedir. Bu nedenle sedef romatizmasının kalıtsal faktörlerden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genetik faktörler dışında, geçirilen enfeksiyonların da bağışıklık sistemini etkileyerek bu hastalığı ortaya çıkardığı öngörülmektedir.

Haberin Devamı

 Sedef Romatizması Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Sedef romatizması iki farklı şekilde ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

1. Omurga ve Sakroiliyak Eklemlerin Etkilenmesi: Omurganın tutulumu sedef romatizmasında gözlemlenebilir.

2. Çevresel Eklemlerin Etkilenmesi: El ve ayak eklemleri, bilekleri ve diz eklemleri sedef romatizmasının en çok etkilediği bölgelerdir.

 Her iki şekilde de sedef romatizması hastada ağrı ve tutuklukların gözlenmesine neden olur. Sedef romatizmasının tedavisinde deriden alınan örneklerin cilt uzmanı tarafından incelenmesi gereklidir. Bu hastalığın tedavisinde öncelikle, iltihaba neden olan durumun ortadan kaldırılması amaçlanır. İltihap önlemek için hastaların birden fazla ilaç ve kremi bir arada kullanması gerekebilir.

 Sedef romatizması tedavisinde öncelikli olarak, hastalığı baskılamaya sağlayan ve yan etkileri çok olmayan ilaçların kullanılması tercih edilir. İlaç tedavisi; eklemlerde gözlenen ağrı ve şişkinliğin azalmasını, omurgadaki tutuklukların giderilmesini, şekil bozukluğunu ortadan kaldırılmasını ve sedef hastalığına bağlı bulguların normal döndürülmesini sağlar.

Yazarlar